P2P tiedostonjako

Tiedostojen jakaminen vertaisverkossa (P2P) on kätevä tapa jakaa musiikkia, äänileikkeitä, kuvia, asiakirjoja ja ohjelmistoja internetissä.

Vertaisverkkoa käyttämällä voit tallentaa tiedostoja tietokoneellesi ja jakaa niitä muiden P2P-ohjelmien (BitTorrent, Morpheus, Kazaa, LimeWire, iMesh jne.) käyttäjien kanssa.

Älä lataa tiedostoja näiden ohjelmien avulla, ennen kuin olet ottanut selvää P2P-ohjelmien riskeistä.

Riski 1: Tietokone altistuu haittaohjelmille

Jaettujen tiedostojen mukana saattaa tulla viruksia, vakoiluohjelmia tai muita vahingollisia ohjelmia. Turvalliselta näyttävä tiedosto voi sisältää viruksia. Tiedostonjakajat saattavat tietämättään jakaa viruksia sisältäviä hyötyohjelmia.

Näin voit vähentää vaaroja:

Palomuurin käyttäminen.

Käyttöjärjestelmän päivittäminen.

Virustorjuntaohjelmiston asentaminen, käyttäminen ja päivittäminen.

Vakoiluohjelmien torjuntaohjelmiston asentaminen, käyttäminen ja päivittäminen.

Huomautus: Microsoft tarjoaa kattavan tietoturvapalvelun nimeltä Windows Live OneCare, joka torjuu viruksia ja vakoiluohjelmia. Voit kokeilla Windows Live OneCarea maksutta 90 päivän ajan. Microsoft tarjoaa myös ilmaisen vakoiluohjelmien torjuntaohjelmiston Windows Defender. Windows Defender sisältyy Windows Vistaan. Jos käytät Windows XP SP2:tä, voit ladata Windows Defenderin maksutta.

Riski 2: Tekijänoikeuslain rikkominen

Luotettavien P2P-ohjelmien käyttö ei ole laitonta, mutta niitä käytettäessä on kuitenkin oltava selvillä tekijänoikeuslailla suojatun aineiston ja vapaasti käytettävissä olevan aineiston eroista.

Jos et tiedä varmasti, että tiedosto on vapaasti käytettävissä, älä jaa tai lataa sitä. Voit välttää tekijänoikeuslain rikkomista noudattamalla seuraavia ohjeita.

Vihjeitä turvalliseen tiedostojenjakoon

Valvo sitä, mitä lapsesi lataavat internetistä. Selaimen suodatin ei estä lapsia käyttämästä tai lataamasta laitonta aineistoa.

Koska useimmat internetsuodattimet eivät estä vertaisverkoissa tapahtuvaa tiedostojenjakoa, on tärkeä sopia säännöistä perheen kesken ja kertoa lapsille laittomasta tiedostojen jakamisesta.

Suhtaudu kriittisesti kaikkiin ladattuihin tiedostoihin ja tarkista ennen avaamista kaikki tiedostot päivitetyllä virustorjuntaohjelmistolla. Määritä virustorjuntaohjelma tarkistamaan kiintolevy säännöllisesti tai käynnistä tarkistus itse.

Poista kaikki laittomat kopiot, jotka löydät tietokoneesta, digisoittimesta, CD-ROM-levyiltä tai muista tallennusvälineistä. Voit myös poistaa käytöstä P2P-ohjelmiston lataustoiminnon tai estää ulkopuolisten pääsyn ohjelmaan muuttamalla internetpalomuurin asetuksia.

Tutustu tarkoin käyttämääsi P2P-ohjelmaan ja harkitse, ennen kuin lataat tiedostoja jaettavaksi. Useimmat P2P-ohjelmat tallentavat jaetut tiedostot tiettyyn tietokoneen kansioon, jonka nimi voi oletusarvoisesti olla esimerkiksi My Shared Files.

Älä tallenna ostamiasi laillisia tiedostoja, kuten DC-levyltä kopioimaasi tai Internetistä ostamaasi musiikkia, tiedostonjako-ohjelman käyttämään oletuskansioon.

Varmuuskopioi tärkeät tiedostot ulkoiseen tallennuspaikkaan tai CD-ROM-levylle, ennen kuin jaat tai lataat tiedostoja.

Lisätietoja tiedostojenjaosta on seuraavissa sivustoissa: Electronic Frontier Foundation (EN) sekä Recording Industry Association of America (EN).

HTML Comment Box is loading comments...