Paranna perheesi tietoturvaa

1. Päätä, mitä lapsesi saa tehdä internetissä ja mikä on kiellettyä

Sinun kannattaa tutustua muutamiin lapsille suunnattuihin sivustoihin. Kiinnitä erityistä huomiota sivustoihin, joissa kerätään henkilökohtaisia tietoja.

Jos jonkin sivuston tietosuojatiedot eivät ole mielestäsi riittävät tai jos et halua ilmoittaa sivustolle mitään lapsesi henkilökohtaisia tietoja, jatka Internetin tutkimista. Saatat hyvinkin löytää vastaavan sivuston, joka ei pyydä käyttäjiltä mitään tietoja.

Torju sopimaton sisältö
Yksi parhaista keinoista suojautua sopimattomalta sisällöltä on torjua se, ennen kuin joudut katsomaan sitä. Microsoft-ohjelmistojen avulla voit tehdä sen muutamalla eri tavalla.

Windows Vistan käytönvalvonta. Vanhempana sinulla on omat mielipiteesi siitä, mikä on lapsellesi sopivaa sisältöä hänen iästään, kypsyystasostaan ja omista aatteistasi riippuen. Windows Vistan laajojen ja tehokkaiden käytönvalvontatoimintojen avulla vanhemmat voivat valvoa ja hallita lastensa tietokoneen käyttöä ja suojella lapsia.

Windows Live OneCaren perhekäytön suojausasetukset. Tämän ohjelmiston avulla voit suodattaa tietoja kunkin lapsen iän perusteella, jolloin voit suojata heitä sisällöltä, jota et halua lastesi näkevän. Voit myös rajoittaa hakuja, estää tai sallia tiettyjä sivustoja ja valvoa lastesi internetin käyttöä. Saat myös käyttöösi ohjeita, joiden avulla voit neuvoa lapsia käyttämään verkkoa turvallisesti ja jotka opastavat vanhempia keskustelemaan lasten kanssa internetin sopimattomasta käytöstä.

Xboxin käytönvalvontatoiminnot. Xbox sisältää käytönvalvontatoimintoja, joiden avulla voit estää lasta pelaamasta sopimattomia pelejä ja katsomasta sopimattomia DVD-elokuvia. Lisätietoja siitä, kuinka voit varmistaa lastesi turvallisuuden heidän pelatessaan internet-pelejä, on kohdassa Lapsiin ja pelaamiseen liittyviä turvallisuusvihjeitä.

2. Tietoturvan ja yksityisyyden suojan parantaminen

Sen lisäksi, että estät sopimattoman sisällön, on hyvä estää myös sivustot ja lataukset, jotka voivat aiheuttaa turvallisuus- ja yksityisyydensuojariskejä.

Luo useita käyttäjätilejä. Windows Vista- ja Windows XP -käyttöjärjestelmässä voit luoda yhteen tietokoneeseen useita käyttäjätilejä. Kukin käyttäjä voi kirjautua tietokoneeseen erikseen ja kullakin käyttäjällä on oma ainutkertainen käyttäjäprofiili sekä oma työpöytä ja Omat tiedostot -kansio.

Voit itse käyttää järjestelmänvalvojan käyttäjätiliä, jonka avulla voit hallita tietokoneen kaikkia asetuksia, ja luoda lastesi käyttöön rajoitetut käyttäjätilit.

Rajoitettujen käyttäjätilien käyttäjät eivät voi muuttaa järjestelmän asetuksia tai asentaa uusia laitteita tai ohjelmia, kuten useimpia pelejä, toisto-ohjelmia ja pikaviestiohjelmia.

Säädä selaimen suojausasetuksia. Voit suojata lastasi sopimattomalta sisällöltä myös internet-selaimen avulla. Internet Explorerissa voit hallita suojaus- ja tietosuoja-asetuksia määrittämällä sivustoille erilaisia suojaustasoja.

Lisäksi voit hallita Internet Explorer 6:lla sitä, kuinka sivustot seuraavat toimintaasi, ja parantaa näin yksityisyyden suojaasi.

3. Seuraa, millä sivustoilla lapsesi viettävät aikaa

Et voi olla aina paikalla, kun lapsesi selaavat verkkosivustoja. Voit kuitenkin tarkistaa myöhemmin, missä lapsesi kävivät verkossa ollessaan.

Internet Explorerin sivuhistoriasta näet kaikki internet-sivut, joilla lapsesi ovat käyneet. Voit avata internetin sivuhistorian napsauttamalla selaimen työkalurivin Sivuhistoria-painiketta.

Napsauttamalla kansiota voit laajentaa sen ja katsella tietyn sivuston yksittäisiä sivuja, joilla lapsesi on käynyt.

MSN 9:n käytönvalvontatoimintojen avulla voit määrittää, että sinulle lähetetään viikoittainen sähköpostiraportti, joka sisältää tietoja lapsesi lähiaikoina internetissä tekemistä toimista. Raporttiin sisältyy muun muassa tieto internetissä yhteensä käytetystä ajasta, sivustoista, joissa on käyty tai joissa on yritetty käydä, sähköpostiosoitteista ja MSN Messenger -käyttäjistä, joiden kanssa lapsi on ollut yhteydessä sekä ladatuista tiedostoista.

4. Muistuta lapsia siitä, että he eivät saa puhua vieraille internetissä

Reaaliaikaiset keskustelut ja pikaviestintä voivat olla lapsellesi hieno tapa keskustella mielenkiinnon kohteistaan ja luoda ystävyyssuhteita. Internetin käyttöön liittyvä nimettömyys kuitenkin asettaa lapset myös alttiiksi riskille siitä, että he saattavat joutua huijareiden tai hyväksikäyttäjien uhreiksi. Vähentääksesi lastesi riskejä opeta heidät olemaan varovaisia esimerkiksi seuraavin tavoin:

Käyttämällä itsestään aina vain etunimeä tai kutsumanimeä.

Kieltäytymällä kertomasta puhelinnumeroaan tai osoitettaan.

Kieltäytymällä lähettämästä valokuvia itsestään.

Kieltäytymällä sopimasta tapaamista kenenkään kanssa ilman aikuisen valvontaa.

Suojaa lastasi tuntemattomien yhteydenotoilta pikaviestiohjelmissa asettamalla ohjelma vastaanottamaan viestejä vain hyväksytyiltä henkilöiltä.

Tuntemattomien lähettäjien estäminen Windows Messengerissä:

1.

Valitse Työkalut.

2.

Valitse Asetukset.

3.

Valitse Tietosuoja-välilehti.

4.

Lisää tuntemasi henkilöt sallittujen luetteloon ja estä kaikki muut käyttäjät.

MSN 9:ssä on myös "hyväksyttyjen luettelo" -ominaisuus, joka auttaa vanhempia rajoittamaan lastensa sähköpostikäyttöä.

Määritä perheen internetin käyttämistä koskevat säännöt
Vaikka ohjelmat voivat auttaa suojaamaan perhettäsi internetin sopimattomalta sisällöltä, mikään ei korvaa sitä, että opetat lapsillesi joitakin perussääntöjä. Keskustele lastesi kanssa internetin käyttöön liittyvistä riskeistä ja kerro heille, kuinka heidän pitäisi käsitellä epämiellyttäviä tilanteita. Aseta lopuksi rajoja ja keskustele niistä lastesi kanssa. Voitte yhdessä luoda hauskan ja turvallisen ympäristön lapsillesi internetissä.

HTML Comment Box is loading comments...