Pin-hakkerointi: "Suomalaiset eivät edes tajua" 

Britanniaa ravisteleva puhelinkuunteluskandaali on aiheuttanut jo useita johtavien toimittajien ja poliisien eroja ja mitä ilmeisimmin yhden todellisen kuolemantapauksen.
Salakuuntelusta kiinni jäänyt News of the World -lehti käytti tiedonhankinnassa typerryttävän yksinkertaista metodia: puhelinvastaajaa.

Kuinka lehti hakkeroi tiensä uhrien puhelinvastaajaan, F-Securen Mikko Hyppönen?

- Hakkerointi on glorifioitu termi. Puheluita ei salakuunneltu, toimitus soitti ihmisten vastaajaan ja antoivat sinne oletuksena olevan pin-koodin, Hyppönen kertoo Uudelle Suomelle.

Brittilehden toimituksen luvattoman tiedonhankinnan mahdollistaa Hyppösen arveluiden mukaan se, että ihmiset harvoin edes tietävät, että heidän vastaajassaan on salasana, pin-koodi.

- Jos soittaa omalla kännykällä omasta numerosta, vastaaja ei kysy pin-koodia. Kaikki eivät edes tajua, että tällainen pin-koodi on olemassa, Hyppönen sanoo.

Hyppösen mukaan News of the Worldin kikkaan kykenee aivan kuka tahansa, myös Suomessa.

- Se onnistuu, kun katsoo netistä vastaajan numeron, soittaa siihen ja näppäilee pin-koodin.

F-Securen Hyppönen suosittelee, että ihmiset vaihtaisivat aina vastaajansa pin-koodin hankalaan numerosarjaan. Erityisesti kehotus koskee elinkeinoelämän yläaskelmilla olevia johtajia ja muita, joiden olisi hyvä pitää tietonsa salassa.

- Teollisuusvakoilussa tämä on varmasti normaali käytäntö seurata kohteen vastaajaviestejä. Kohteella ei ole mitään tapaa tietää, onko joku käynyt kuuntelemassa viestejä, Hyppönen muistuttaa.

Hyvä numerosarja nelinumeroiseksi pin-koodiksi ei ole syntymäpäivä, syntymävuosi tai helpot sarjat kuten 1234.

Uuden Suomen toimitus kokeili, kuinka vaikea on tunkeutua puhelinliittymän vastaajaan. Testissä "murtauduimme" toimittaja Teemu Kammosen puhelinvastaajaan, joka kytkettiin päälle varta vasten tätä testiä ajatellen.

Toimittaja Ossi Kurki-Suonio näppäili luvan saatuaan itsensä sisään vastaajan päävalikkoon vaivatta. Ohjeet vastaajan käyttöön ja oletussalasanaan löytyivät internetin hakukoneella minuuteissa.

Ilman lupaa toisen vastaajapalveluun tunkeutuminen on Suomen laissa kielletty. Ohjeet puhelinvastaajasi pin-koodin vaihtamiseksi saat puhelinoperaattoriltasi.

Lähde: Uusisuomi.fi