4 tapaa estää lasten verkkopiratismi

Verkkopiratismi tarkoittaa tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin laitonta kopioimista ja jakamista toisille kaupallisessa tarkoituksessa tai henkilökohtaista käyttöä varten.

Piratismia on musiikin, elokuvien, pelien tai ohjelmistojen lataaminen ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Piratismia on myös omistamasi musiikin, elokuvien, pelien ja ohjelmistojen jakaminen.

Jos lapsesi harrastaa digitaalisten tiedostojen piratismia, siitä voi aiheutua ankaria sakkoja tai muita rangaistustoimia. Lisäksi tällainen toiminta voi altistaa tietokoneesi viruksille, vakoiluohjelmille ja muille vahingollisille ohjelmille.

1. Varoita lapsiasi asiaan liittyvistä riskeistä
Piratismi on suoraan sanottuna varastamista. Mitä pikemmin lapsesi ymmärtävät tämän, sen parempi.

Joskus ei riitä, että sanot lapselle jonkin olevan väärin. Saattaa olla hyödyllistä keskustella seurauksista.

2. Valvo lapsesi toimia tietokoneella
Senkin jälkeen kun olet selittänyt piratismiin liittyvät riskit lapsellesi, sinun kannattaa seurata hänen toimiaan. Tässä on muutama vihje, jotka voivat auttaa:

• Pidä tietokone yhteisessä tilassa kodissasi. Määritä ajat, jolloin lapsi saa tai ei saa käyttää tietokonetta ja varmista, että hän ymmärtää, mitkä toimet ovat sallittuja ja mitkä eivät.

• Vaikka tällaisia palveluja ei tulisi pitää vanhempien aktiivisen toiminnan korvikkeina, lapsen internet-käyttäytymistä valvovat verkkopalvelut voivat auttaa sinua selvittämään, mitä lapsesi tekee internetissä.

Kokeile Windows Vistan käytönvalvontaa, joka sisältyy Microsoftin uusimpaan käyttöjärjestelmään, tai Windows Live OneCaren perhekäytön suojausasetuksia.

3. Anna lapsesi käyttöön rajoitettu käyttäjätili
Windows Vista ja Windows XP -käyttöjärjestelmässä voit luoda useita käyttäjätilejä yhdelle tietokoneelle. Kukin käyttäjä voi kirjautua tietokoneeseen erikseen ja kullakin käyttäjällä on oma ainutkertainen käyttäjäprofiili sekä oma työpöytä ja Omat tiedostot -kansio.

Voit itse käyttää järjestelmänvalvojan käyttäjätiliä, jonka avulla voit hallita tietokoneen kaikkia asetuksia, ja luoda lastesi käyttöön rajoitetut käyttäjätilit ja auttaa heitä pysymään kaidalla tiellä.

4. Näytä lapsillesi, miten aineistoa ladataan laillisesti
Verkossa on runsaasti eri paikkoja, joista sinä ja lapsesi voitte ladata ohjelmia, elokuvia, pelejä ja musiikkia ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Esimerkiksi MSN Music tarjoaa yli miljoona kappaletta suurimmilta levy-yhtiöiltä sekä riippumattomien, uusien ja vielä tuntemattomien artistien kappaleita. Harkitse rahan antamista musiikin, pelien ja muiden ohjelmien lataamista ja hankintaa varten, jotta lapsillesi ei tulisi kiusausta ladata haluamaansa sisältöä laittomasti.

Lähde: Microsoft