Playstation 3 on hakkeroitu

Yksi historian suurimmista tietomurroista on vienyt myös suomalaisten henkilökohtaisia tietoja.

Pelikonsoli Playstationin verkkopalveluun murtautuneet hakkerit saivat saaliikseen ainakin käyttäjien nimiä, tunnuksia, salasanoja, osoitetietoja ja mahdollisesti myös luottokorttitietoja.

Verkkopalvelulla on noin 77 miljoonaa käyttäjää, joista suomalaisia on satoja tuhansia.

Aamulehden kysymyksiin tietomurrosta vastasivat tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ja Sonyn laitteita jakelevan Nordisk Filmin kaupallinen johtaja Antero Paljakka.

Ketkä Playstationin pelaajista ovat vaarassa?

Paljakka: – Riski koskee PS3:n pelaajia, jotka ovat rekisteröityneet tietoverkon käyttäjiksi. PS2:n pelaajat voivat olla huoleti.

Miksi ihmiset ovat rekisteröityneet?

Hyppönen: – Ihmiset ovat rekisteröityneet palveluun, koska niin pääsee pelaamaan muita käyttäjiä vastaan. Verkossa voi pelata esimerkiksi pokeria ja autopelejä tai ostaa pelejä ja musiikkia.

Voivatko hakkerit päästä käsiksi pankkitileille?

Hyppönen: – Luottokorttitapahtumia tulee seurata entistä tarkemmin. Jos huomaa outoja tapahtumia, niistä kannattaa ilmoittaa välittömästi luottokorttiyhtiöön.

Ovatko muut verkossa pelaavat vaarassa?

Hyppönen: – Tämä nimenomainen hyökkäys koskee vain Playstationin verkkopalvelua.

Kuinka suuret rahat verkkorikollisuudessa liikkuu?

Hyppönen: – Ammattimaiset verkkorikollisuusjengit hyötyvät rikoksistaan satoja miljoonia euroja vuodessa. Verkosta löytyy kasapäin esimerkkejä virustehtailijoista, jotka ovat tulleet miljonääreiksi.

Ketkä ovat Playstationin hakkeroinnin takana?

Hyppönen: – Tekijöistä ei ole tietoa. Poliisi tutkii asiaa.

Olisiko tietovuoto voitu estää?

Hyppönen: – Vaikuttaa siltä, että Sony on tallentanut käyttäjiensä luottamuksellisia tietoja huolimattomasti. Mikäli tiedot on tallennettu peräti salaamattomassa muodossa, se on selvä laiminlyönti Sonylta.

Onko Sony tallentanut huolimattomasti Playstation-käyttäjiensä tietoja?

Paljakka: – En usko siihen. Tarkempia teknisiä tietoja minulla ei ole.

Korvaako Sony asiakkailleen tietomurron?

Paljakka: – Tällä hetkellä Sony tekee kaikkensa tilanteen korjaamiseksi. Mahdolliset korvausasiat käsitellään myöhemmin.

Lähde: Aamulehti