Mikä on RCA-liitin

RCA-liitäntä (tunnetaan myös nimellä phono, cinch tai CINCH/AV-liitäntä) on audio- ja videolaitteissa käytetty liitäntätapa. Ammattikäytössä liittimen käyttö on vähentynyt muun muassa sen standardoimattomuuden vuoksi. Urosliitin on ympyräreunainen ja siinä on tappi keskellä, ulkoreunan ja tapin keskellä on tyhjä alue, joka on täytetty yleensä muovilla. Johtimena käytetään koaksiaalikaapelia. Liitintä voidaan käyttää paitsi kuvan ja äänen analogiseen siirtoon, myös sähkön, digitaalisen äänen ja kuvan siirtoon.

Liittimien värikoodaus

Liittimien värit ovat vakiintuneet käyttötarkoituksen mukaan. Nykyisin värit määritellään amerikkalaisessa standardissa, jota noudatetaan Suomessakin aika hyvin.

Stereoääntä kuljetettaessa oikean kanavan liitin on punainen ja vasemman kanavan liitin on valkoinen (tai aikaisemmin usein musta).

Kuvaa siirrettäessä (komposiittivideoliitäntä) liitin on keltainen. Digitaalista ääntä kuljetettaessa (S/PDIF-signaali) liitin on väriltään oranssi. Komponenttivideota käytettäessä liittimet ovat vihreä, punainen ja sininen.