TIETOTURVA

Varo rogue-haittaohjelmia.

Rogue-haittaohjelma, jota kutsutaan myös "pelotteluohjelmaksi", on ohjelmisto, joka vaikuttaa tietoturvaohjelmalta mutta jonka tietoturvaominaisuudet ovat vähäiset tai niitä ei ole lainkaan, joka muodostaa virheellisiä tai harhaanjohtavia ilmoituksia tai joka yrittää houkutella käyttäjiä väärennettyihin tapahtumiin.


Miten rogue-haittaohjelma on päätynyt tietokoneeseeni?

Rogue-haittaohjelmien suunnittelijat luovat oikeilta näyttäviä ponnahdusikkunoita, jotka mainostavat tietoturvaohjelmistoa. Tällaiset ikkunat voivat avautua, kun käytät internetiä.

Ponnahdusikkunoiden "päivitykset" tai "ilmoitukset" pyytävät sinua tekemään jotakin, esimerkiksi asentamaan ohjelmiston napsauttamalla, hyväksymään suosituspäivityksen tai poistamaan viruksia tai vakoiluohjelmia. Kun napsautat linkkiä, rogue-haittaohjelma latautuu tietokoneeseen.

Rogue-haittaohjelma voi näkyä myös hakutuloksissa, kun etsit luotettavia haittaohjelmien torjuntaohjelmistoja, joten tietokoneen suojaaminen on tärkeää

Mitä rogue-haittaohjelma tekee?

Rogue-haittaohjelma voi ilmoittaa viruksesta, vaikka sitä ei olisikaan tietokoneessa. Toisaalta ohjelmisto ei ehkä ilmoita viruksesta, vaikka tietokoneessa olisi sellainen. Rogue-haittaohjelma myös asentaa joskus ladattaessa viruksen tai muun haittaohjelman tietokoneeseen, jotta se tunnistaisi jotain.

Jotkin rogue-haittaohjelmat voivat myös

houkutella sinut suorittamaan petollisen tapahtuman (esimerkiksi päivittämään ohjelman maksulliseen versioon, jota ei ole olemassa)

varastaa henkilötietosi manipuloimalla käyttäjää

asentaa tietoja varastavan haittaohjelman, jota ei tunnisteta

avata ponnahdusikkunoita, joissa on virheellisiä tai harhaanjohtavia ilmoituksia

hidastaa tietokoneen toimintaa tai vahingoittaa tiedostoja

poistaa Windows-päivitykset tai kelvollisen virustorjuntaohjelmiston päivitykset käytöstä

estää virustorjuntaohjelmistojen toimittajien sivustojen käytön.

Rogue-haittaohjelma voi myös yrittää väärentää Microsoftin tietoturvapäivitysprosessin.

Lähde: Microsoft