ROSKAPOSTI

Roskaposti (junk mail) kutsutaan nimellä "spam", spämmi ja sellaisen lähettäjää (spammaria) inhotaan kaikkialla. Kerran kun erehdyt sen tekemään, saat taatusti läjäpäin valituspostia. Toisaalta sähköposti on kaikkein tehokkain tapa välittömiin yhteydenottoihin. Voit esimerkiksi käyttää automaattivastaajaa lähettämään tuotetietoja asiakkaalle, jonka tarvitsee vain lähettää sinulle tyhjä viesti tilatakseen tiedot. Ei  tavaamista puhelimessa, ei lomakkeiden täyttämistä, kaikki tapahtuu nopeasti ja epämuodollisesti. Ja sinulle jää asiakkaan sähköpostiosoite myöhempiä yhteydenottoja varten. Kun seuraavan kerran laitat puhelinnumerosi johonkin ilmoitukseen, lisää siihen myös sähköpostiosoitteesi ja vertaa yhteydenottomääriä.

Tyypillisiä roskapostin tunnusmerkkejä:

  • Postin lähettäjä on vastaanottajalle tuntematon
  • Viestin otsikko on englanniksi
  • Viestin otsikossa on käsittämätöntä sotkua
  • Viestin otsikossa on RE: eli ikään kuin vastaus aikaisempaan viestiin
  • Viestissä on liitetiedosto

Roskapostiviestin lähettäjäksi on usein merkitty vastaanottajalle tuntematon ulkomaalainen lähettäjä. Tyypillistä on myös, että lähettäjä esiintyy vain etunimellään. Suosituimpia lähettäjän nimiä ovat naisten nimet, kuten Tiffany, Anna, Sabrina, yms.

Roskapostin kieli on lähes poikkeuksetta englanti, joka on yleismaailmallinen kieli ja niinpä myös roskapostittajat käyttävät viesteissään mielellään englantia.

Jos viestin otsikossa on käsittämätöntä sotkua, on se melko todennäköisesti roskapostia. Sinänsä asiallisen otsikon lopussa on usein kirjaimista, erikoismerkeistä ja numeroista koostuva koodi ja koodeja. Näiden tarkoituksena on hämätä sähköpostiohjelman suodatintoimintoa. Jos esimerkiksi olet asentanut suodattimen, joka suodattaa kaikki viestit, joissa on tietty otsikko, saavat nämä koodit otsikon näyttämään yksilölliseltä ja näin suodatin päästää viestin läpi.

Viestin otsikossa on RE: eli ikään kuin vastaus aikaisempaan viestiin. Tämä ei luonnollisestikaan pidä paikkaansa. Tällä tavalla hämätään vastaanottaja lukemaan viesti. Kirjainyhdistelmän voi kirjoittaa otsikon alkuun eli sen ei aina tarvitse tulla automaattisesti sähköpostiohjelmasta.

Sähköpostiohjelma saattaa näyttää, että viestissä on liitetiedosto. Tämä voi olla oikea liitetiedosto tai merkki siitä, että varsinainen viesti on HTML-muodossa.