Roskaposti

Roskaposti eli spammi on sähköpostilaatikkoosi pyytämättä tulevaa mainospostia ja useimmiten englanninkielistä. Suurin osa roskapostista tulee Yhdysvalloista jossa roskaposti mainontaa ei ole haluttu rajoittaa. Roskaposti mainonnan suosion syy on tehokkuus ja halpuus. Nykyään roskapostia tulee myös suomalaisilta mainostajilta. Roskaposti voi olla tavallista mainontaa, mutta usein sen avulla yritetään myös huijata hyväuskoisia käyttäjiä. Mainospostin mukana kulkee usein vakoilu- ja virusohjelmia.

Ehkäise roskaposti

Roskaposti kannattaa ehkäistä mieluummin jo ennakolta. Katso minne kirjoitat sähköpostiosoitteesi. Älä myöskään koskaan vastaa roskapostiviesteihin, sillä silloin saat entistä enemmän mainoksia ja osoitteesi päätyy toimivien osoitteiden listalle. Älä myöskään pyydä lähettäjää poistamaan sähköpostiosoitettasi postituslistalta. Mainospostissa käytettäviä osoitteita kerätään kotisivuilta, keskustelupalstoilta ja yleisesti kaikin keinoin. Roskapostin välttämiseksi kannattaa ottaa omasta sähköpostiohjelmasta kuvien automaattinen näyttäminen pois päältä. Kun ohjelma hakee kuvat mainostajan palvelimelta, käynnistä jää tieto mainostajalle ja roskaposti lisääntyy entisestään.

Suodatus eli filtteröinti

Roskaposti-viestit voidaan suodattaa tärkeistä viesteistä, joko erillisillä ohjelmilla, tai itse sähköpostiohjelmassa olevalla suodatin-toiminnolla. Suodatus voi tapahtua sähköpostipalvelimella tai omalla koneella. Sähköpostissa oleva suodatin täytyy myös opettaa suodattamaan roska tärkeistä viesteistä. Kun kerran merkitset viestin roskaksi, silloin ohjelma tunnistaa paremmin samantapaiset viestit seuraavan kerran ja laittaa ne roskaposti-kansioon. Roskaposti-kansio kannattaa aina silloin tällöin tarkistaa, jottei mukaan olisi vahingossa joutunut tärkeitä viestejä.