Sosiaalisen median haasteet

Sosiaalisen median haasteita ja ratkaisuja, jotka on huomannut heränneen seminaareissa käydyissä keskusteluissa, koskien sosiaalisen median käyttökelpoisuutta. Seuraavassa esitellään näitä haasteita ja ratkaisuja.

Internet-yhteys ei toimi: Perinteiset pc-ohjelmat toimivat ilman internetyhteyttäkin, sosiaalisen median ohjelmistot tarvitsevat toimiakseen internetyhteyden. Yhä useammat www-palvelut tarjoavat nykyään mahdollisuuden offline-työskentelyyn, jolloin tallentaminen tehdään väliaikaisesti käyttäjän omalle tietokoneelle, internet-yhteyden löydyttyä voidaan tieto siirtää internetiin.

Palvelu ei toimi: Palveluntarjoajan palvelin voi olla nurin, siinä voi olla käyttökatkoja, jotka haittaavat merkittävästi palvelun käyttökokemusta. Jos palvelu on nurin niin palvelun sisältöihinkään ei pääse käsiksi, toisaalta aineistot ovat usein myös käyttäjän omalla tietokoneella. Joissakin sosiaalisen median palveluissa sisällöstä voidaan ottaa varmuuskopio myös käyttäjän omalle koneelle.

Monelle sosiaalisen median palvelulle on myös olemassa jokin korvaava palvelu. Varmuuskopiointi ja kilpailevat palvelut eivät tietenkään mahdollista pääsyä samoihin (samojen henkilöiden) kollektiivisiin sisältöihin, mutta toisaalta henkilöt voivat sopia käyttävänsä vain tiettyjä palveluja keskenään. Suositellut ja tunnetut palvelut ovat hyviä tällaisissa tilanteissa, käyttökatkokset ovat niissä harvinaisia ja ne eivät yleensä kestä kauaa.

Sisällöntuotanto on sosiaalisen median palveluissa usein prosessimaista eikä niinkään lineaarista. Jos palvelu ei toimi niin on mahdollista tehdä jotain muutakin, tai tallentaa tuotokset väliaikaisesti omalle koneelle. Tässä on sama ajatus kuin sähköpostiviestin kirjoitus sinä aikana kun matkustaa junassa, internet-yhteyttä ei ole saatavilla, mutta teksti voidaan kirjoittaa muistiin ja lähettää internet-yhteyden löydyttyä.

Vandalismi: Monet sosiaalisen median palvelut ovat kenen tahansa muokattavissa. Esimerkiksi Wikipedian artikkeleita voidaan muokata kenen tahansa toimesta, jolloin jotkut yksilöt muuttavat tietoja vääriksi tai poistavat ne kokonaan. Aiemmat tilanteet voidaan tosin palauttaa historialokin avulla. Sosiaalisen median avoimuutta voidaan myös rajoittaa, esimerkiksi Facebookissa käyttäjät voivat määritellä tuottamilleen sisällöille erilaiset näkyvyydet, jolloin valitut käyttäjäryhmät pääsevät niihin käsiksi ja muut eivät.

”Tekijyys”: Sosiaalinen media on varsin avointa. Sisältöjä on voidaan helposti saada, jakaa ja kopioida, toisaalta niitä voidaan käyttää tarkoituksissa, joihin alkuperäinen tekijä ei niitä halunnut. Kollektiivisesti tuotettujen sisältöjen kohdalla on toisinaan vaikea määritellä kenen tekijänoikeutta onkaan loukattu. Ratkaisutapana tähän on esimerkiksi Creative Commons –lisenssi, jonka avulla voidaan määritellä mitä osia aineistosta voidaan levittää tai kopioida, millä tavoilla ja mihin tarkoituksiin.

HTML Comment Box is loading comments...