Mikä on Spotify

Spotify on ruotsalainen musiikkipalvelu, jossa käyttäjät voivat kuunnella musiikkia suoratoistona Internetistä. Valikoimaa voi kuunnella artisteittain, albumeittain, tai tekemällä soittolistoja haluamistaan kappaleista. DRM-rajoituksista johtuen musiikkia ei voi kuunnella ohjelman ulkopuolella, mutta kappaleita voi ladata maksullisesti. Spotify on saatavilla Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Espanjassa, Alankomaissa, Belgiassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Saksassa. Syyskuussa 2010 Spotifylla oli jo kymmenen miljoonaa käyttäjää, joista maaliskuussa 2011 maksavia asiakkaita oli miljoona. Elokuussa PacketVideo haastoi Spotifyn käräjille, sillä yhtiön väitetään rikkovan yhtiön hallussa olevaa streaming-patenttia. Spotify on kiistänyt väitteet.

Historia

Spotifyta kehittää ruotsalainen Spotify AB, jonka perustivat Daniel Ek ja Martin Lorentzon. Ek ja Lorentzon johtivat tätä ennen bannerimainontaa välittävää Tradedoubler-nimistä yritystä. Ohjelmiston kehittäminen aloitettiin vuonna 2006. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Lontoossa, mutta tutkimus- ja kehitystyö tehdään Tukholmassa. Spotifyllä oli lokakuussa 2009 yli 5,5 miljoonaa käyttäjää.

Spotify avattiin yleiseen käyttöön lokakuussa 2008, jolloin avattiin myös kaikille avoin maksullinen palvelu. Samalla Spotify ilmoitti myös lisensointisopimuksista monen suuren levy-yhtiön kanssa. Joukko tunnettuja levy-yhtiöitä omistaa osuuden Spotifysta, mikä osaltaan on mahdollistanut levy-yhtiöiden musiikin jakamisen ohjelman välityksellä.

Vuonna 2008 Spotify AB:n liikevaihto oli 725 000 Ruotsin kruunua (noin 70 000 euroa) ja kulut 33 miljoonaa kruunua. Yritys teki tilikaudella 31,8 miljoonan kruunun tappion (16 MKr vuonna 2007) ja työllisti 34 työntekijää.

Elokuussa 2009 palvelun arvoksi arvioitiin 250 miljoonaa dollaria.

Spotifyn yleisön suuren suosion seurauksena ruotsalaiset ovat kehittäneet elokuville ja televisiosarjoille samanlaisen palvelun, jonka nimi on Voddler. Ohjelman kehittäjänä on eri yhtiö kuin Spotifyn.

Tekninen toteutus

Spotify toimii osittain vertaisverkkotekniikalla, joten jokainen palvelua käyttävä toimii samalla musiikin jakajana. Tämän lisäksi Spotifylla on myös omia palvelimia, joiden kautta toistetaan osa musiikista.

29. maaliskuuta 2011 Spotifyn näyttämien mainosten mukana levisi käyttäjien koneisiin haittaohjelma. Suomalaisia käyttäjiä tuo ei kuitenkaan koskenut. Tartunta ei vaatinut käyttäjältä mainosten klikkaamista tai muitakaan toimenpiteitä.

Spotify tukee kaikkein yleisimpiä laitealustoja. Yhtiö väittää Spotifyn alustatuen olevan musiikkipalveluista kaikista laajin. Tietokoneiden Windows-, Mac OS X- ja Linux-ympäristöjen lisäksi musiikkipalvelu on saatavilla Androidille, Applen iOS-laitteille, Windows Phonelle, Symbianille/S60:lle, Nokia N9:lle (MeeGo 1.2 Harmattan) ja Windows Mobilelle. Musiikin toistaminen mobiililaitteiden kautta vaatii Premium-tilin.

http://www.spotify.com