Google Street View

Google Street View on Googlen tarjoama katunäkymäpalvelu, jota voidaan käyttää Google Mapsissa ja Google Earthissa. Palvelussa kaupunkien ja kylien katuja voi katsoa 360 asteen näkymällä. Google aloitti palvelun Yhdysvalloissa vuonna 2007. Google käyttää katunäkymien ottamiseen autoja, kolmipyöriä, moottorikelkkoja ja kärryjä.

Google Street View’ssa on tällä hetkellä kuvattu kaupunkeja ja alueita yli 30 eri maasta, muun muassa Australiasta, Espanjasta, Hongkongista, Italiasta, Japanista, Norjasta, Ranskasta, Ruotsista, Suomesta, Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Yhdysvalloista.

Ihmisten kasvot ja autojen rekisterikilvet pyritään käsittelemään tunnistamattomaksi. Käyttäjä voi pyytää Googlea lisäämään sumennusta tai poistamaan katunäkymästä kuvan, mikäli hän kokee sen loukkaavan yksityisyyttä tai sisältävän muuten sopimatonta materiaalia. Sveitsi ilmoitti marraskuussa 2009 haastavansa Googlen oikeuteen yksityisyyden loukkaamisesta Street View -palvelun takia. Vuonna 2009 Kreikka kielsi Googlea kuvaamasta maassa, kunnes yhtiö pystyy takaamaan paremman yksityisyydensuojan

Suomen katunäkymät

Google kuvasi Suomen katuja vuonna 2009. Katunäkymä julkaistiin 9. helmikuuta 2010. Suomessa katunäkymiä on kuvattu poikkeuksellisen laajasti Hangosta Utsjoelle. Elokuussa 2011 Google aloitti Suomessa vuonna 2009 ottamiensa kuvien uusimisen omilla autoillaan ja tarkempana ajankohtana Google alkoi ottaa uusia katukuvia ympäri Suomea 18. elokuuta 2011. Google ilmoitti jatkavansa kuvaamista kesällä 2012. 

Suomessa kuvatuissa kuvissa saattoivat kasvot ja rekisterikilvet näkyä monin paikoin vielä palvelun ensimmäisinä käyttöpäivinä.

Suomessa vastaavia katunäkymäpalveluita ovat avanneet Eniro ja Fonecta. Vuoden 2009 lopussa avatut Eniron katunäkymät rajoittuvat Turkuun, Tampereelle ja Helsinkiin. Fonectan katunäkymät rajoittuvat kävelykierroksiin yksittäisillä kauppakaduilla ja -keskuksissa. Suomalaiset katunäkymäpalvelut poistuivat kuitenkin käytöstä vuosien 2011-2012 aikana.

http://maps.google.com/help/maps/streetview/