MITEN VIRUKSILTA SUOJAUDUTAAN?

Windows-järjestelmät sekä niissä käytetyt Internet Explorer - selain ja Outlook Express - sähköpostohjelma ovat eritysen usein virushyökkäyksen kohteina. Toisaalta tälläisia hyökkäyksiä vastaan on kehitetty tehokkaita virustentorjuntaohjelmia. Ne ovat kuitenkin lähes hyödyttömiä, ellei niitä pidetä ajan tasalla. On olennaista, että torjuntaohjelman tietoja päivitetään usein, koska uusia viruksia kehitetään koko ajan. Torjuntaohjelmien toiminta perustuu siihen, että ne tunnistavat viruksia niiden tunnettujen ominaisuuksien perusteella.

Windowsin käyttäjän onkin syytä hankkia ja ottaa käyttöön virustentorjuntaohjelma sekä huolehtia sen tietojen (virustietokannan) päivittämisestä ainakin viikoittain. Muissa kuin Windows-järjestelmissä, siis esimerkiksi Linux-järjestelmissä, ei virustorjuntaohjelmista yleensä ole hyötyä - monien asiantuntijoiden mukaan niistä voi päinvastoin olla haittaa.

Lisäksi kannattaa kaikkien noudattaa yleistä varovaisuutta muun muassa sähköpostin liitetiedostojen avaamisessa, kuten tässä muualla selostetaan. Parhaidenkin virustorjuntaohjelmien antama suoja ei ole täydellinen.