Internet-petosten estäminen

Yhteenveto: Huijarit harjoittavat toimintaansa verkossa pyramidi-huijauksista valheellisiin hyväntekeväisyysjärjestöihin. Miten voin suojautua huijareilta?

Johdanto

Henkilöllisyysvarkaudet ja phishing-huijaukset ovat saaneet paljon huomiota, mutta verkossa on monen muunkin tyyppisiä petoksia. Monet huijauksista ovat yksinkertaisesti vanhojen huijausten verkkoversioita. Ensimmäinen vaihe huijauksilta suojautumisessa on ottaa selvää, miten muita on huijattu verkossa.

Yleisiä verkkohuijauksia

Seuraavat ovat nykyisistä verkkohuijauksista yleisimpiä:

 Huutokauppapetokset – Huutokauppapetokset ovat Internet-petosten yleisin muoto. Huutokauppapetos tapahtuu, kun asiakkaan verkkohuutokaupassa ostama kohde ei tule koskaan perille tai ei vastaa huutokaupassa esillä ollutta kohdetta.

Toimittamatta jääneet tuotteet – Kuluttaja ei saa verkossa ostamaansa tuotetta. Tämä on huutokauppapetosten jälkeen toiseksi yleisin Internet-huijaus.

 Katteettomat rahatarjoukset – Olet varmasti saanut osasi näistä roskapostitarjouksista. Joku ottaa sinuun yhteyttä (kenties Nigeriasta), koska olet kirjoittajan mukaan saanut miljoonien dollarien arvoisen perinnön. Sinun on vain lähetettävä kirjoittajalle pankkitilitietosi ja maksettava pieni rahansiirtopalkkio, niin saat rahat tilillesi. Kyseessä ei tietenkään ole oikea perintö. Et ole perimässä rahaa, vaan menetät omasi, jos lankeat huijaukseen.

 Katteettomat sekit – Tässä tapauksessa huijari ostaa kohteen tai palvelun ja lähettää myyjälle ostosummaa suuremman sekin. Myyjää pyydetään lähettämään ylimääräinen summa takaisin. Alkuperäinen sekki osoittautuu katteettomaksi ja myyjä menettää alkuperäisen maksunsa lisäksi lähettämänsä ylimääräiset rahat.

 Työskentele kotona -tarjoukset ja pyramidi-huijaukset – Näissä huijauksissa tarjotaan tilaisuutta ansaita suuria summia työskentelemällä kotona tai rekrytoimalla uusia "jakelijoita" jollekin tuotteelle. Sen sijaan huijattu henkilö päätyy maksamaan työvälineistä, jotka eivät koskaan saavu, ostamaan suuria määriä tuotteita, joita kukaan ei halua tai sijoittamaan pyramidiin, joka romahtaa, ennen kuin sijoitus on ehtinyt tuottaa mitään. Kaikissa tapauksissa sijoitettu rahasumma on sen tuottoa suurempi.

 Olemattomat lainat tai luotot maksua vastaan – Usein roskapostissa esiintyviä katteettomia lainalupauksia, jotka on suunnattu erityisesti velkaisille tai luottovaikeuksissa oleville kuluttajille. Näissä huijauksissa "lainanantaja" pyytää lainahakemuksesta käsittelymaksun, mutta tekee sen jälkeen katoamistempun. 

Hyväntekeväisyyshuijarit – Luonnononnettomuuksien ja muiden katastrofien jälkeen liikkeellä on tavallista enemmän huijareita, jotka esiintyvät hyväntekeväisyysjärjestöinä sähköpostiviesteissä ja verkkosivuilla ja yrittävät huijata rahaa hyväntahtoisilta ihmisiltä.

 Valtion valeapurahat – Huijari ottaa yhteyttä, koska olet "rehellinen veronmaksaja". Huijari pyytää pienen korvauksen tai tilitietosi, jotta hän voi käsitellä apurahahakemuksen, johon olet oikeutettu. Apuraha on hyväntekeväisyyspetkutusten tavoin pelkkä huijaus.

Miten voin suojautua?

Kun verkossa tarjotaan tuotteita, palveluita, sijoitustilaisuuksia tai hyväntekeväisyyspyyntöjä, kannattaa olla varovainen. Seuraavat vinkit auttavat tunnistamaan ja välttämään yleisimmät Internet-huijaukset:

 • Älä käy kauppaa tai lähetä rahaa organisaatioille, joiden olemassaoloa et pysty varmentamaan tai joihin et luota.
 • Tarkista kuluttajavirastosta tai kuluttaja-asiamieheltä, onko kyseisestä organisaatiosta tehty valituksia.
 • Tarkista tuntemattoman organisaation ilmoittamat yhteystiedot, esimerkiksi postiosoite, puhelinnumero ja yrityksen perustamispaikka. Älä käy kauppaa organisaatioiden kanssa, jotka eivät suostu antamaan kyseisiä tietoja.
 • Lue verkkohuutokaupan säännöt ennen tarjouksen tekemistä.
 • Yritä selvittää huutokaupan myyjän myyntihistoria ja yhteystiedot, ennen kuin teet tarjouksen.
 • Vältä keräilyesineiden tai ainutlaatuisten esineiden ostamista verkkohuutokaupasta. Jollet voi tarkastaa esinettä etukäteen, mistä voit tietää, että se on aito?
 • Älä maksa verkossa ostettuja tavaroita, palveluita tai huutokauppaesineitä käteisellä tai maksumääräyksellä.
 • Vaadi, että ostaja lähettää pankkisekin täsmälleen sille summalle, jonka arvosta olet myynyt tuotteita tai palveluita Internetissä. Älä koskaan lunasta sekkiä, jonka arvo ylittää sovitun hinnan.
 • Vaikka saisit avustuspyynnön tunnetulta hyväntekeväisyysjärjestöltä, tarkista avustuspyynnön aitous soittamalla järjestölle ennen lahjoitustasi.
 • Käytä tervettä järkeä, ennen kuin vastaat helpon rahan tarjouksiin. Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, kyseessä on todennäköisesti huijaus.
 • Varo erityisesti odottamattomia etukäteismaksupyyntöjä, jotka näyttävät olevan peräisin lainanantajilta, valtion virastoilta tai muilta organisaatioilta.
 • Maksa verkossa aina luottokortilla ja käytä suojattuja sivustoja. Kun olet tehnyt oman osuutesi ja päättänyt käydä kauppaa jonkun kanssa, kannattaa silti käyttää turvallisinta maksutapaa.

Yhteenveto

Internet on täynnä huijareita. Varovasti, järkevästi ja valppaasti toimien voit kuitenkin pitää rahasi turvassa.

HTML Comment Box is loading comments...