Tarjousten tekeminen verkkohuutokaupoissa ja identiteettivarkauksien välttäminen

Verkkohuutokaupat ovat suositumpia kuin koskaan, ja käyttäjät voivat löytää niistä kaikkea keräilyesineistä auton varaosiin. Useimmat huutokauppaostot ja -myynnit sujuvat ongelmattomasti. Huutokauppahuijaukset ovat kuitenkin yhä yleisempiä.

Et ehkä koskaan saa huutokaupasta hankkimaasi tuotetta, tai vastaanotettu tuote ei vastaakaan myyjän lupauksia. Saatat jopa huomata, että myyjä on varastanut henkilökohtaisia tietojasi. Onneksi näitä ohjeita seuraamalla ja tutkimalla asiaa voit välttyä huutokauppahuijauksilta.

1. Tutustu huutokauppasivustoon. Jos et ole ennen käyttänyt verkkohuutokauppasivustoja, lue sivuston ohjeet ennen tarjouksen tekemistä. Varmista myös, että ymmärrät sivuston tietosuojatiedot ja käyttöoikeussopimuksen. Monet sivustot eivät esimerkiksi salli tarjouksen peruuttamista enää hyväksymisen jälkeen, vaikka et enää haluaisikaan tuotetta tai vaikka tarjouksesi olisi ollut virhe.
Tarkista vakuutukset ja takuut. Jotkin sivustot palauttavat rahat, jos käyttäjää huijataan.

2. Ota selvää myyjästä. Pyydä puhelinnumero ja tarkista, että se on oikea. Varo myyjiä, jotka pyytävät lähettämään maksun postilokeroon eikä katuosoitteeseen. Monet huutokauppasivustot seuraavat myyjien historiaa ja pyytävät ostajia antamaan palautetta myyjästä. Esitä kysymyksiä, jos olet ostamassa myyjältä, josta et ole löytänyt palautetta tai myyntihistoriaa.

3. Ota selvää tuotteesta. Ota selvää tuotteesta, ennen kuin teet tarjouksen siitä. Etsi kyseessä olevan tuotteen asiantuntija ja pyydä, että hän tutkii ja toteaa tuotteen aitouden. Vertaa samantyylisten tuotteiden hintoja muissa huutokaupoissa ja verkkokaupoissa. Pyydä lisätietoja, jos ilmoitettu hinta on selvästi alempi kuin muualla.

4. Vältä tuotteita, joiden toimitusaika on yli 20 päivää maksutositteen vastaanottamisesta. Pitkä toimitusaika voi osoittautua petokseksi. Monet huutokauppasivustot edellyttävät, että myyjät lähettävät tuotteet tietyn ajan kuluessa maksun vastaanottamisesta. Tarkista sivuston käyttöoikeussopimuksesta, onko myyjän ilmoittama toimitusaika sivuston sääntöjen mukainen. Jos huutokaupassa ei ilmoiteta arvioitua toimitusaikaa, ota yhteys myyjään. Jos myyjä ei anna suoraa ja selkeää vastausta, kannattaa jättää kyseinen huutokauppa väliin.

Vihje: Kysy myyjältä ennen tarjouksen antamista, aikooko hän käyttää seurantapalvelua tuotteen toimituksen yhteydessä. Jos toimitus viivästyy, ota yhteys myyjään. Hänen pitäisi pystyä kertomaan tarkasti, milloin paketin pitäisi tulla perille, tai antamaan lähetyksen seurantatiedot.

5. Vältä ostoja, jotka vaikuttavat liian hyviltä ollakseen totta - varsinkin loma-aikoina. Jos huutokaupan alkuhinta on paljon muiden samantyylisten tuotteiden hintoja alempi, kyseessä olevan tuotteen laatu saattaa olla tavallista huonompi tai tuote voi olla varastettu.

6. Älä usko lupauksia paremmista kaupoista huutokaupan ulkopuolella. Saatat saada sähköpostia tuntemattomilta henkilöiltä, jotka tarjoavat samantyylisiä tuotteita tekemääsi tarjousta edullisempaan hintaan. Joskus huijarit yrittävät houkutella ostajia luotetuista huutokauppasivustoista tällä tekniikalla. Pidä mielessäsi, että sivuston tietoturva- ja suojauskäytännöt eivät suojaa sivuston ulkopuolista toimintaa.

7. Älä koskaan maksa käteisellä tai maksuosoituksella. Suhtaudu varauksella pankki- ja sähkesiirtojen pyyntöihin sekä myyjiin, jotka haluavat maksun ulkomaisena valuuttana.

8. Vältä myyjiä, jotka pyytävät lähettämään maksun eri osoitteeseen kuin huutokaupassa ilmoitettu osoite. Joskus huijarimyyjät muuttavat osoitteen tai muita tietoja tarjouksen hyväksymisen jälkeen. Kysy aina muutosten syytä, ja jos myyjä ei vastaa, ilmoita hänestä huutokauppapalvelun ylläpitäjälle.

9. Harkitse kolmannen osapuolen maksupalvelun käyttöä. Kolmannen osapuolen maksupalveluiden avulla voit siirtää rahaa verkkotilille ja suorittaa maksuja tililtä. Näin varsinaisia luottokortti- tai pankkitietoja ei tarvitse paljastaa myyjälle. Kalliiden tuotteiden ostamisessa kannattaa käyttää välittäjänä verkossa toimivaa sulkutiliä, joka pitää maksua hallussaan, kunnes olet vastaanottanut ja hyväksynyt myyjän tuotteen. Sulkutilin käyttöehdoista on sovittava ostajan ja myyjän kesken.

Vihje: Suhtaudu varauksella myyjiin, jotka eivät halua joustaa maksuvaihtoehtojen käytössä.

10. Älä koskaan vastaa ennakoimattomiin tilitietojen päivityspyyntöihin. Tällaiset sähköpostiviestit voivat olla yrityksiä varastaa henkilöllisyytesi. Useimmat sääntöjen mukaan toimivat yritykset eivät koskaan lähetä luvatta käyttäjille sähköpostia tai muita viestejä, joissa kysytään salasanaa tai muita henkilökohtaisia tietoja. Jos saat mielestäsi aidon kyselyn, varmista asia suoraan yrityksestä (ei vastaanottamasi viestin kautta).