Tuotteiden myynti internetissä: 10 turvallisuusvihjettä

Jos et ole ennen myynyt tuotteita verkkohuutokaupassa, voit suojata tietosi ja tehostaa turvallisuuttasi näiden ohjeiden avulla.

1. Ota selvää, miten verkkohuutokaupat toimivat. Ennen kuin ilmoittaudut myyjäksi, lue sivuston ohjeet ja osallistu huutokauppaan asiakkaana. Mitä paremmin tutustut koko prosessiin, sitä todennäköisemmin huomaat, toimiiko ostaja pelisääntöjen mukaan.
2. Valitse huutokauppasivusto harkiten. Tutustu sivustoon, ennen kuin päätät myydä mitään sen kautta. Lue huolellisesti jokaisen sivuston tietosuojakäytännöt. Tutustu yhdysvaltalaisten verkkohuutokauppojen arviointeihin esimerkiksi Epinions- tai Consumer Reports -sivustoissa.
3. Selvitä, minkälainen maine ostajalla on. Monissa huutokauppasivustoissa on järjestelmä, jonka avulla asiakkaat voivat arvioida muita asiakkaita kokemustensa perusteella. Kannattaa varoa sellaista ostajaa, joka on saanut negatiivisia arvioita.
4. Hylkää ennen huutokaupan sulkemista sellaisten ostajien tarjoukset, joiden tiedetään esittävän huijaustarjouksia. Jos epäilet esineestäsi tarjouksen tehnyttä ostajaa huijariksi, voit ehkä hylätä hänen tarjouksensa (huutokauppapalvelun käytännöt vaihtelevat), mutta se on mahdollista vain ennen huutokaupan päättymistä. Joissakin huutokauppasivustoissa voit jopa rajoittaa huutokaupan käyttöä niin, että vain ennalta hyväksytyt asiakkaat tai ostajat voivat osallistua siihen.
5. Harkitse kolmannen osapuolen maksupalvelun käyttöä. Kolmannen osapuolen maksupalvelun kautta voit siirtää rahaa verkkotilille ja suorittaa maksun sen paljastamatta todellisia luottokortti- tai pankkitilitietojasi. Monet ostajat ja myyjät käyttävät mieluummin näitä palveluja kuin suoria maksuja.
6. Jos myyt kalliita tuotteita, käytä verkossa toimivaa sulkutiliä. Sulkutilipalvelu toimii välittäjänä, joka pitää hallussaan ostajan maksun, kunnes ostaja vastaanottaa ja hyväksyy myyjän lähettämän tuotteen. Sulkutilin käyttöehdoista on sovittava osapuolten kesken. Voit ehkä vaatia verkkohuutokaupan asiakkaita hyväksymään nämä ehdot, ennen kuin he saavat osallistua huutokauppaasi.
7. Tutustu ostajan ehdottamaan kolmannen osapuolen maksupalveluun tai verkkosulkutilipalveluun, ennen kuin hyväksyt sen. USA:n kilpailuvirasto, FTC (Federal Trade Commission, on saanut ilmoituksia huijariostajista, jotka yrittävät ehdottomasti saada myyjän käyttämään myöhemmin vilpilliseksi osoittautuvan kolmannen osapuolen maksupalvelua tai sulkutilipalvelua. Kun myyjä sitten lähettää tuotteen tällaiseen sulkutilipalveluun, maksua ei suorita eikä tuotetta palauteta.
8. Ota yhteys luottokorttiyhtiöön. Jos päätät hyväksyä maksuvälineeksi luottokortin, varmista luottokortin myöntäneeltä luottoyhtiöltä, että kortin nimi vastaa sekä käyttäjän antamia toimitustietoja että yhteystietoja.
9. Käytä seurantapalvelua tuotteiden toimituksessa. Huutokaupassa myydyn tuotteen lähetyskulut ovat yleensä ostajan vastuulla, mutta tavallisesti myyjä valitsee lähetystavan.
Seurantapalvelun sisältävää lähetystapaa käyttämällä voit varmistaa tuotteiden toimituksen ajoissa ja estää huijariostajien väitteet siitä, että he eivät ole vastaanottaneet tuotetta (vaikka se ei olisikaan totta). Voit myös harkita maksavasi seurantapalvelun tai laskuttavasi erikseen siitä.
10. Älä koskaan vastaa ennakoimattomiin tilitietojen päivityspyyntöihin. Ne voivat olla mahdollisesti identiteettivarkaukseen johtavaa tietojen kalastelua. Useimmat sääntöjen mukaan toimivat yritykset eivät koskaan lähetä luvatta käyttäjille sähköpostia tai muita viestejä, joissa kysytään salasanaa tai muita henkilökohtaisia tietoja.
Jos saat mielestäsi aidon kyselyn, varmista asia suoraan yrityksestä (mutta älä vastaanottamasi viestin kautta).