Testissä iPad 2 3G + WiFi 

iPadista on tullut vuodessa tablet-tietokoneen synonyymi. Kilpailijoita on alkanut saapua markkinoille lähes jokaiselta elektroniikkavalmistajalta, mutta Samsungin Galaxy Tab on ainoa, joka on pystynyt kasvattamaan suosiotaan iPadin ohella. Suomalaisille kuluttajille iPadin uusi versio saapuu ennätysnopeasti, sillä ensimmäinen iPad tuli Suomessa myyntiin vasta viime marraskuussa. Monet miettivätkin, mitä uutta iPad 2:ssa on ja kannattaako edes harkita päivittämistä.

Macmaa testasi uunituoreen iPad 2:n 3G-version. Lue millaisia teknisiä uudistuksia se tarjoaa ja miten se käytössä eroaa vanhasta mallista.
Design ja konehuone uusiksi

iPad 2:n huomiota herättävin uusi ominaisuus on design. Laite on peräti kolmanneksen (4,6 mm) ohuempi ja noin 100 grammaa kevyempi kuin vanha malli. Vaikka muutokset kuulostavat – ja ovat – pieniltä tuntuvat ne omissa käsissä isoilta. iPad 2 tuntuu ja näyttää huomattavasti kevyemmälle ja pienemmälle.

Kokeeksi pidin iPadeja rinnakkain ja kyselin useilta iPad-ummikoilta, ovatko laitteet saman kokoisia. Vastaus oli joka kerta sama: vanha iPad on huomattavasti isompi. Testilaitteemme oli uusi valkoreunuksinen malli, mikä tuntuu luovan myös ylimääräisen optisen harhan siitä, että laite olisi huomattavasti kapeampi kuin vanha. Todellisuudessa ne ovat lähes samankokoiset. Leveyttä on saatu höylättyä muun muassa alumiinireunoista, jotka ovat uudessa mallissa täysin huomaamattomat.

iPad 2 on hieman iPhone 4:kin ohuempi, mutta vain 0,5 milliä. Kaventumisen sijaan suurin tuntumaan vaikuttava tekijä on iPod touchin tapaan muotoillut viistävät reunat. iPhone 4:n tasaiset reunat tekevät puhelimesta pullottavan tuntuisen. Viistävien reunojen takia iPad 2:n kuulokeliitännän ja dock-liittimen kanssa pitää olla hieman tarkempi, ja uuteen paikkaan siirrettyä sim-korttitelinettä on jopa hankala käyttää. Onneksi siihen ei kuitenkaan tarvitse usein kajota.

Ulkoisen designin lisäksi suuria muutoksia on tapahtunut iPad 2:n sisällä. Käyttömuistia on tuplasti vanhaa mallia enemmän ja laitetta vauhdittaa 1 GHz:n A5:ksi kutsuttu tuplaydinprosessori, joka on kaksi kertaa vanhaa A4:ää tehokkaampi. Myös grafiikkaan on panostettu, sillä iPad 2:n grafiikkaprosessori on Applen mukaan peräti 9 kertaa aikaisempaa mallia nopeampi.

Viistävät reunat tekevät iPad 2:sta miellyttävämmän pidellä
Tehon kasvaminen merkitsee usein akkukeston heikkenemistä, mutta onneksi ei tällä kertaa. iPadin valttikortteihin lukeutuva 10 tunnin akkukesto on säilynyt testin perusteella kutakuinkin ennallaan. Myös valmiusaika on sama eli kuukausi.

Näyttö on edelleen 9,7-tuumainen ja sen resoluutio on sama 1024×768. Eroja vanhaan ei ole havaittavissa. Kaiutin on sen sijaan aikaisempaa parempi erityisesti äänenvoimakkuudeltaan. Se on isompi ja sijoitettu iPad 2:n selkäosaan. Näin ääntä ei tukahduta niin helposti, kun iPad on tuettuna.

Testitulokset sen kertovat

Edellä mainitut teknologiset uudistukset näkyvät myös raa’assa datassa. Latasimme tunnetun prosessori- ja grafiikkatehoa mittaavan testiohjelman Geekbenchin useisiin iLaitteisiin ja tulokset puhuvat selvästi iPad 2:n puolesta. Se on selvästi tämän hetken tehokkain iOS-laite.

Käyttäminen on mukavampaa

Käytännön työskentelyssä iPad 2:n kasvaneen tehon huomaa heti. Jotkut ohjelmat toimivat selvästi jouhevammin kuin aikaisemmin ja erityisesti moniajon käyttäminen ei tuskastuta enää yhtä paljon. Yksittäisistä ohjelmista esimerkiksi Helsingin Sanomien iPad-sovellus on saanut tarvittavaa potkua konehuoneen puolelta. Perusohjelmista muun muassa iTunes ja Kuvat-sovellus käsittelevät sisältöään selvästi nopeammin.

Safarilla selaaminen on aikaisempaa mukavampaa, koska sivut latautuvat nopeammin, mutta on vaikeaa sanoa, miten paljon tästä saa kiittää iOS 4.3:n uutta Nitro JavaScript -moottoria. Koska iPad 2:ssa on tuplasti enemmän muistia kuin vanhassa, myös useamman selainruudun kanssa työskentely on jouhevampaa kun sivuja ei ladata aina uudestaan.

Selkeimmin tehonlisäyksen huomaa kuitenkin raakaa voimaa vaativissa ohjelmissa, kuten uudessa iMoviessa ja GarageBandissa, miksausohjelma Djayssa sekä tietysti peleissä. HD-tasoisten videoiden editoiminen ja musiikin tekeminen onnistuu hämmästyttävän hyvin, eikä tietokoneelle ole yksinkertaisessa työskentelyssä tarvetta.

Kuten mainittua, iPad 2:n grafiikkapuoli on parantunut ja sen huomaa ensimmäisissä iPad 2:lle optimoiduissa peleissä, joissa teho puristetaan hyötykäyttöön. Nyt aletaan olla jo sen verran lähellä pelikonsoleita, että Nintendoa ja muita vanhan kansan pelikonekuninkaita alkanee jo hirvittää. Pelit myös tuntuvat latautuvan hieman nopeammin kuin aikaisemmin.

Lisämakua pelaamiseen saa iPad 2:n gyroskoopista, joka on tuttu iPhone 4:stä. Ominaisuutta hyödyntäviä pelejä ei ole vielä paljon App Storessa, mutta esimerkiksi N.O.V.A 2 -räiskintäpelissä pääsee kokeilemaan miltä tuntuu kääntää katsetta vain iPadia liikuttamalla. Se tekee erityisesti tähtäämisestä helpompaa, kun toisen virtuaalitatin heiluttamisen voi korvata luonnollisemmalla liikkeellä.

Videopuheluja isolla ruudulla

iPad 2:ssa on uutuutena kamerat etu- ja takapuolella. Takapuolen kamera on 720p-tasoinen ja etupuolen VGA-tasoinen. Kamerat ovat periaatteessa samat kun uusimmassa iPod touchissa eli huonommat kuin iPhone 4:ssä.

Apple mainostaa kameroita nimenomaan FaceTimen käyttöön ja videokuvaamiseen, ja syy tähän selviää, kun kameroilla kokeilee valokuvaamista. Kuvat ovat rakeisia ja valotuksen kanssa on ongelmia liian kirkkaassa ja hämärässä – kuten iPod touchissakin. HD-kameralla syntyy kuitenkin ihan ok-tasoista videokuvaa perhemuistojen tallentamiseen, mikäli ei tunne itseään hölmöksi kuvaamassa lomamuistoja iso tabletti kädessä.

FaceTime toimii kuten uusimmassa iPod touchissa eli ohjelmaan kirjaudutaan Apple id:llä tai uudella sähköpostiosoitteella, joka toimii “puhelinnumerona”. Videopuhelut toimivat ainoastaan wlan-verkossa, mikä heikentää sen käytettävyyttä selvästi. Esimerkiksi monissa avoimissa wlan-verkoissa FaceTimen vaatimat portit on suljettu.

Muutoin videopuhelujen tekeminen on vaivatonta ja toimii hyvin niin Macien kuin iLaitteidenkin välillä. iPadin pitäminen oikeassa kulmassa kameraan nähden on hieman hankalampaa kuin iPhonella tai touchilla. Kuvanlaatu ei ole isommalla ruudulla myöskään niin hyvä kuin iPhonessa, mutta käy tarkoitukseensa.

Kameroiden kanssa voi leikkiä myös uudella mukana tulevalla PhotoBooth-sovelluksella, jossa omaa naamaa voi vääntää mitä eriskummallisimpiin asentoihin. Se vitsi vanhenee kuitenkin nopeasti, eikä ohjelmalla ole sinänsä mitään oikeaa käyttöä.

Kuva helposti televisioruudulle

iPad 2 tukee näytön peilaamista televisioruudulle täydessä 1080p-muodossa. Apple myy erikseen dock-liitäntään kytkettävää sovitinta, johon saa kiinni tavallisen HDMI-johdon. Peilaaminen on rakennettu osaksi käyttöjärjestelmää, joten myös kaikki ulkopuolisten kehittäjien sovellukset tukevat sitä. Periaate siis on, että kaikki mitä näkyy iPadin ruudulla, näkyy myös television ruudulla. Osaan ohjelmista on sisäänrakennettu myös tuki rinnakkaiselle näytölle, joka menee automaattisesti peilaamisen edelle. Esimerkiksi Videot-sovelluksessa elokuva ilmestyy täydelle ruudulle televisioon, mutta iPadissa näkyvät vain kontrollit.

Liittimeen saa kiinni samanaikaisesti laturin johdon ja HDMI:n
iPadin kuva on suhteessa 4:3, joten laajakuvatelkkarin kuvan sivuille ilmestyvät mustat palkit. Testissä käytetyssä Sonyn televisiossa kuvan automaattista skaalausta piti vielä muokata, jotta kuvasta tuli sopivan kokoinen.

iPadilla pelaaminen saa taas uuden ulottuvuuden, kun pelisession saa olohuoneen isoon taulutelkkariin. Ominaisuutta osaavat varmasti arvostaa myös opettajat, luennoitsijat ja myyntimiehet, jotka pitävät esityksiä.

Älykäs suoja on nimensä mukainen

Applen laitteiden ympärille on syntynyt valtava erilaisten lisälaitteiden ja suojien ekosysteemi. Tällä kertaa Apple saattaa kuitenkin kerätä itse leijonanosan suojan ostajien rahoista, ainakin alkuvaiheessa.

Smart Cover -niminen suoja kiinnittyy magneeteilla iPadin alumiiniseen takaosaan piilotettuihin magneetteihin ja kääntää suojan jopa automaattisesti oikeaan asentoon. Se kääntyy kirjankansimaisesti näytön päälle ja suojaa sitä naarmuilta. Polyuretaanista tai nahasta valmistetut suojat ovat erittäin ohuita ja keveitä, eivätkä juuri lisää ohuen iPadin massaa tai tee siitä paksumman näköistä. Laitteen takaosaa Smart Cover ei suojaa, joten siitä huolestuneet joutuvat turvautumaan muiden valmistajien suojiin.

Smart Cover kiinnittyy magneeteilla iPad 2:n vasempaan reunaan
Apple on lisännyt suojaansa pienen hauskan jujun. Kun suojan kääntää näytön päälle, sammuu iPad automaattisesti. Kun taas suojan reunaa kohottaa, aukeaa iPad käyttövalmiiksi.

Suojan voi kääntää Applen ensimmäisen iPad-suojan tapaan iPadin alle niin, että se nostaa laitteen parempaan kirjoitusasentoon. Se toimii myös pystyyn nostetun iPadin tukena esimerkiksi leffoja katseltaessa.

Smart Coverin magneetit ovat yllättävän vahvoja. Riiputin, roikutin ja heilutin iPadia tarkoituksella suojasta, ja vasta todellinen rynkyttäminen sai iPadin irtoamaan. Ihan pienestä suoja ei siis tule irtoamaan.

Yhteenveto

iPad 2:n mallit ovat samat kuin aikaisemmin eli 16, 32 ja 64 gigan muisteilla varustetut Wifi ja 3G -mallit. Uutta on se, että nyt voi valita haluaako näytön reunuksen olevan musta tai valkoinen. Se lienee makuasia. Toiset ovat sitä mieltä, että valkoinen reunus heikentää näytön kontrastia ja vaikeuttaa lukemista, mutta itse en ole moisesta kärsinyt. Kannattanee kokeilla molempia ennen ostopäätöstä.

iPad on ottanut hienoja kehitysaskelia, jotka tekevät siitä fyysisesti mukavamman pitää kädessä ja selvästi tehokkaamman työ- ja pelikoneen. Suuria mullistuksia iPad 2 ei tarjoa, mutta se on selvästi jalostunut parempaan suuntaan. Designin lisäksi keskeisin uudistus on kasvanut teho. FaceTime, näytön peilaaminen ja Smart Coverin käyttö ovat kivoja lisäuudistuksia, mutta mikään niistä ei nouse varsinaiseksi keihäänkärjeksi. Uusia kameroita voi käyttää myös still- ja videokuvaamiseen, mutta hieman kyseenalaistan tabletilla kuvaamisen mielekkyyttä.

Lähde: http://www.macmaa.com