Mikä on tiedostojärjestelmä?

Tiedostojärjestelmä on käyttöjärjestelmän tarjoama palvelu, jonka avulla muut ohjelmistot voivat varastoida dataa tietokoneen massamuistiin. Tiedostojärjestelmän tärkein tehtävä on peittää massamuistilaitteen tekninen rakenne ja saada sen sisältö näkymään helpommin käsiteltävinä tiedostoina ja hakemistoina.

Nykyiset tiedostojärjestelmät sisältävät tiedostoja, jotka organisoituvat hierarkkiseksi (tai joskus jopa verkkomaiseksi) järjestelmäksi hakemistojen (engl. directory) avulla. Graafisissa käyttöliittymissä hakemistot yleensä hahmottuvat kansioiksi (engl. folder), joiden sisällä voi olla tiedostoja ja myös muita kansioita eli alihakemistoja. Teknisestä näkökulmasta hakemistot ovat kuitenkin vain erityisiä tiedostoja, joihin kirjautuu tieto siitä, mitkä tiedostot kuuluvat keskenään samaan ryhmään.

Tiedostojärjestelmän perustaso on niin sanottu juurihakemisto (engl. root), joka sisältää kaikki tiedostot ja hakemistot. Sisäkkäisistä hakemistoista muodostuu haarautuva, puumainen kokonaisuus, joka usein esitetään ylösalaisin, niin että juurihakemisto on ylhäällä ja hakemistopuu haarautuu alaspäin. Vaihtoehtoisesti juurihakemisto voi olla vasemmalla, jolloin hakemistopuu haarautuu ensisijaisesti oikealle. Tiedostoihin ja hakemistoihin viitataan hakemistopolun avulla eli luettelemalla sisäkkäiset hakemistot tiedostojärjestelmän juuresta lähtien. Tällöin hakemistot tyypillisesti erotetaan toisistaan ja tiedostosta vinoviivalla tai kenoviivalla:

 • /etc/apt/sources.list
 • A:\ATK\OMAT\Sol.exe

Unix-tyyppisten käyttöjärjestelmien käyttämiä tiedostojärjestelmiä

Unix Filesystem (UFS)

UFS on Unixin alkuaikojen tiedostojärjestelmä, joka on levinnyt laajasti eri käyttöjärjestelmiin (muun muassa BSD ja Solaris). Siihen on tarpeen vaatiessa kehitetty lisäominaisuuksia kuten journalointi ja soft-updates.

JFS

 • IBM:n kehittämä edistynyt tiedostojärjestelmä, joka oli käytössä IBM:n AIX-käyttöjärjestelmässä ja OS/2:ssa. Läheistä sukua OS/2:n HPFS-tiedostojärjestelmälle ja siten NTFS:lle.
 • Otettiin mukaan viralliseen Linuxin epävakaassa kehitysversiossa 2.5.6-pre2 julkaisuun ja 2.4-sarjassa 2.4.20-pre4 julkaisuun.

XFS

 • XFS on Silicon Graphics Inc:n (SGI) kehittämä journaloiva tiedostojärjestelmä, joka on kehitetty SGI:n Irix-käyttöjärjestelmälle.
 • Otettiin mukaan viralliseen Linux-kerneliin kehitysversiossa 2.5.36, mutta oli saatavilla ja yleisesti käytössä jo 2.4-sarjan aikana kernelistä 2.4.23 lähtien.

HFS, HFS Plus

 • HFS on Apple Mac OS X käyttöjärjestelmässä käytetty, journaloiva tiedostojärjestelmä
 • periytyy suunnitteluperiaatteidensa osalta Applen alkuperäisestä MFS -tiedostojärjestelmästä
 • vuonna 1998 julkaistu HFS Plus lisää eräitä ominaisuuksia (Applen Levytyökalussa Mac OS Extended)

GPFS

 • IBM:n kehittämä tiedostojärjestelmä erityisesti tehokkaiden klusterijärjestelmien käyttöön
 • GPFS on käytössä useissa supertietokoneissa
 • julkaistu alun perin IBM:n AIX -käyttöjärjestelmälle 1998, Linuxeille 2001 ja Microsoft Windows Server 2003 R2 (64-bit) vuonna 2008