Tallensin vanhan tiedoston päälle 

Tuntuuko tutulta: olet avannut Wordissa tai Excelissä vanhan dokumentin, jonka pohjalta olet ajatellut muokata eri version, mutta painoit vahingossa Tallenna-painiketta Tallenna nimellä –painikkeen sijaan?

Mikäli dokumentti on vielä auki, voit pelastaa tilanteen avaamalla uuden dokumentin, kopioimalla muokatun dokumentin uudeksi tiedostoksi. Avatun dokumentin saat alkuperäiseen tilaan peruuttamalla toiminnot Ctrl + Z –näppäinyhdistelmällä tai Kumoa-painikkeella.

Jos olet ehtinyt sulkea avatun ja muokatun tiedoston, vahinko on jo tapahtunut. Ensimmäiseksi kannattaa kokeilla, olisiko windowsin aikaisempien versioiden palautuksesta apua.

Windows Vista ja 7 tallentavat järjestelmästä oletuksena järjestelmän palautuspisteitä. Samalla windows tallentaa kopion myös järjestelmäosiossa sijaitsevista tiedostoista. 

Windowsin käyttäjäprofiilit

Windowsin käyttäjäprofiilit sijaitsevat normaalista samalla järjestelmäosiolla Käyttäjät- tai Users-kansiossa (esim. C:\Käyttäjät). Käyttäjäprofiilit sisältävät myös käyttäjien Omat tiedostot-kansiot (C:\Käyttäjät\Käyttäjätunnus\Tiedostot).

Mikäli olet käyttänyt oletustallennuspaikkoja, sinua saattaa onnistaa, sillä parhaimmassa tapauksessa järjestelmästä on vain muutamien tuntien ikäinen palautuspiste.

Voit tarkistaa tilanteen valitsemalla Käynnistä-valikosta Tietokone, napsauttmalla C-aseman kuvaketta hiiren kaksoisnäppäimellä ja valitsemalla Palauta aiemmat versiot. Näkyville tulevat järjestelmästä otetut palautuspisteet. Voit selata palautuspisteen yhteydessä tallennettuja tiedostoja valitsemalla version, johon haluat palata ja valitsemalla Avaa. Löydät omat tiedostot Käyttäjät-kansion ja oman käyttäjätunnuksesi alla olevasta Tiedostot –kansiosta.

Voit myös kokeilla saman suoraan haluamastasi tiedostosta klikkaamalla tiedostoa hiiren kaksoisnäppäimellä ja valitsemalla Ominaisuudet -> Aiemmat versiot. Aiempia versioita näkyy vain, jos tiedosto on muuttunut edellisen palautuspisteen luomisen jälkeen.

Kannattaa valita Avaa ja Kopioi eikä Palauta, koska se korvaa nykyisen version. Korvaamista ei voi peruuttaa.

Voit ottaa Palautuspisteen käyttöön klikkaamalla Käynnistä-valikkoa, sitten Tietokonetta hiiren kaksoispainikkeella ja valitsemalla Ominaisuudet -> Järjestelmän suojaus. Valitse asema, jossa säilytät omia tiedostojasi, ja klikkaa Määritä-painiketta. Valitse sitten Palauta järjestelmän asetukset ja tiedostojen aiemmat versiot.

Tarkista, että levytilaa on varattu riittävästi! Tiedostojen aiempi palautus edellyttää levytilaa ainakin yhtä paljon kuin omia tiedostoja on, muutoin palautuksesta ei säilytetä aikaisempaa versiota.

Lisäksi voit määrittää Windowsin ottamaan varmuuskopiot automaattisesti, jolloin aiemmat versiot –ikkunasssa näkyvät myös varmuuskopioidut tiedostot: Kirjoita Käynnistä-valikon hakuun Varmuuskopioi ja palauta. Valitse sitten Määritä varmuuskopio ja toimi ohjeiden mukaan.

Lähde: MicroPC