TIETOTURVA

Miksi tietoturva on tärkeä?

Tietokoneen ja verkon käyttö sisältää monia vaaroja, joista jotkin ovat ilmeisiä, monet piilossa. Seuraavassa on esimerkkejä asioista, joita todella tapahtuu:

  • Kun uusi tietokone kytketään verkkoon, siihen tulee alle minuutissa verkosta tuho-ohjelmia (viruksia). Ne rupeavat hävittämään tiedostoja, aluksi ehdä huomaamattomasti.
  • Tietokoneen käyttäjä saa sähköpostitse päivittäin satoja massajakeluna lähetettyjä mainoksia (roskapostia), joista suurin osa on lisäksi huijausyrityksiä.
  • Kone rupeaa lähettämään levyltä löytyviä tiedostoja satunnaisiin osoitteisiin. Mukana menee työpaikalta tuotuja tiedostoja, joissa on työnanatajan liikesalaisuuksia.
  • Kone jumittaa täysin, eikä uudelleenkäynnistys auta. Paikalle kutsuttu asiantuntija kirjoittaa korjaamisesta ison laskun. Hän kertoo, että oli tainnut verkkosivulta tarttua paha pöpö ja että järjestelmä piti rakentaa kokonaan tyhjästä - ja nyt teidän pitää tietysti asentaa kaikki sovellusohjelmat uudestaan.

Kotitietokoneen tietoturvan erikoispiirteitä

Kotikäytössä on monia sellaisia tietoturvaongelmia, joita työpaikalla tai oppilaitoksessa ei ole. Toisaalta tietoturvalta vaadittava taso on monessa suhteessa alempi. Yksi erityisongelma on, että kone on usein eri perheenjäsenten yhteikäytössä.

Toisin kuin yleensä ajatellaan, virustentorjuntaohjelmat eivät ole kovin tärkeitä. Tärkeää sen sijan on ymmärtää miten virukset, madot ja troijalaiset leviävät. Ne pääsevät koneellesi vain jos käynnistät tartunnan saaneen ohjelman. Jos pidät selainohjelmasi ajan tasalla, et hyväksy mitään Office-tiedostojen makroja ja käytät vain ohjelmia, jotka olet saanut luotettavalta julkaisijalta, voit vähentää huomattavasti tartunnan amahdollisuuksia. Älä avaa mitään liitetiedostoa, joka lähetetään sinulle sähköpostissa, ICQ:ssa, keskusteluryhmässä tai chatissa, ellei tiedosto ole selvästi tunnistettavissa asiakirja- tai mediatiedostomuodossa. Äläkä varsinkaan avaa liitetiedostoa, jos sen tiedostohäntä eli tarkenne on .REG, .INF, .EXE, .COM, .VBS, .BAT tai .SHS. Älä avaa sitä vaikka se näyttäisi tulevan parhaalta ystävältäsi!

Hakkereilta suojaudut suojausmuurin (palomuurin, fire wall) avulla. Jos käytössäsi on PC, voit valita saman tien parhaimmiston, joka on vielä ilmainenkin. ZoneAlarm (http://www.zonelabs.com). Se antaa sinun valita, millä ohjelmalla saa mennä nettiin, ja tekee koneesi tehokkaasti näkymättömäksi ulkopuollisille suojellen sinua siten uteliailta hakkereilta ja troijalaisilta, jotka aukovat kaukosäätimellä toimivia takaovia koneeseesi. Ehdoton välttämättömys!