KYMMENEN VIHJETTÄ ROSKAPOSTIN VÄHENTÄMISEEN

Näitä ohjeita noudattamalla voit vähentää sähköpostiisi saapuvan roskapostin määrää.
 1. Microsoft Office Outlook 2007 -ohjelman Roskapostisuodattimen hyödyntäminen   Office Outlook 2007 auttaa vähentämään roskapostin aiheuttamaa ongelmaa Roskapostisuodattimen avulla. Se arvioi automaattisesti saapuvat viestit ja lähettää roskapostiksi tulkittavat viestit Roskaposti-kansioon.
 2. Kuvien estäminen HTML-viesteistä, joita roskapostin lähettäjät käyttävät jäljitteinä   Office Outlook 2007 -ohjelmassa on myös toinen roskapostin tunnistusmenetelmä. Oletusarvon mukaan se estää automaattisesti viestin kuvien ja muun sisällön lataamisen ulkoisesta palvelimesta. Jos tämä toiminto ei ole käytössä, kun avaat ulkoista sisältöä sisältävän viestin, sisältö ladataan automaattisesti ja tulet paljastaneeksi palvelimelle, että sähköpostiosoitteesi on käytössä. Tämän jälkeen sähköpostiosoitteesi saatetaan myydä roskapostittajalle. Voit tarvittaessa poistaa ulkoisen sisällön kuten kuvien eston, jos luotat viestin lähettäjään. Lisätietoja on ohjeaiheessa Sähköpostiviestin kuvien automaattisen lataamisen estäminen tai salliminen.
 3. Kokouspyyntöjen automaattisen luku- ja vastaanottokuittausten poistaminen käytöstä   Roskapostittajat lähettävät joskus kokouspyyntöjä ja pyytävät luku- tai vastaanottokuittausta. Vastaamalla kokouspyyntöön tai kuittaamalla viestin luetuksi tulet ilmoittaneeksi roskapostittajalle, että sähköpostiosoitteesi on käytössä. Voit poistaa tämän toiminnon käytöstä. Kokouspyyntöjen sekä luku- ja vastaanottokuittausten automaattinen käsittely ovat kuitenkin hyödyllisiä toimintoja, joiden käyttämistä ei tarvitse pelätä yrityksen sisäisessä käytössä.

   Huomautus   Vastaanottokuittaukset voi poistaa käytöstä vain sähköpostipalvelimen järjestelmänvalvoja.

  Lukukuittausten poistaminen käytöstä  

  1. Valitse Työkalut-valikosta Asetukset.
  2. Valitse Sähköpostin asetukset.
  3. Valitse Seurannan asetukset.
  4. Valitse Määritä tällä asetuksella, kuinka lukukuittauspyyntöihin vastataan. Käytettävissä vain Internet-sähköpostitileille -kohdasta Älä koskaan lähetä vastausta.

  Kokouspyyntöjen automaattisen hyväksymisen poistaminen käytöstä  

  1. Valitse Outlookin Työkalut-valikosta Asetukset ja valitse sitten Kalenterin asetukset.
  2. Valitse Lisäasetukset-kohdasta Resurssien ajoitus.
  3. Tyhjennä Hyväksy kokouspyynnöt ja käsittele peruuttamiset automaattisesti -valintaruutu.
 4. Sähköpostiosoitteen julkaisemisen rajoittaminen   Harkitse tarkkaan, ennen kuin lähetät sähköpostiosoitteesi julkisille Web-sivustoille, kuten uutisryhmiin, keskusteluryhmiin tai ilmoitustauluille. Julkisilla sivustoilla kannattaa käyttää eri sähköpostiosoitetta kuin töissä. Älä julkaise sähköpostiosoitettasi kotisivullasi. Jos sähköpostiosoitteesi on julkisesti esillä, saat suuremmalla todennäköisyydellä roskapostia.
 5. Tarkista Web-sivustojen tietosuojakäytännöt   Lue uutiskirjeen, verkkopankin tai -kaupan tietosuojakäytäntö tarkkaan, ennen kuin annat sähköpostiosoitteesi tai muita henkilökohtaisia tietoja. Etsi linkki (yleensä Web-sivuston kotisivun alalaidassa) tai osio "Tietosuojalausunto", "Tietosuojakäytäntö", "Käyttöoikeussopimus" tai "Käyttösopimus". Jos sivustossa ei kerrota, mihin henkilökohtaisia tietojasi käytetään, ei kyseistä palvelua ehkä ole syytä käyttää.
 6. Varo jo valittuina olevia valintaruutuja   Internet-ostotapahtumien yhteydessä saattaa yrityksen sivulla olla valmiiksi valittu valintaruutu, jolla hyväksyt osoitetietojesi myymisen tai välittämisen muille yrityksille (kolmansille osapuolille). Poistamalla valintaruudun valinnan kiellät sähköpostiosoitteesi välittämisen.
 7. Älä vastaa roskapostiin   Älä koskaan vastaa sellaiseen sähköpostiviestiin  – älä edes yritä peruuttaa tilausta –, jonka lähettäjään et luota. Tällaisia ovat esimerkiksi viestit tai tiedotteet, jotka tulevat sellaisesta palvelusta tai verkkokaupasta, josta et ole tilannut mitään. Roskapostiin vastaaminen vahvistaa sähköpostiosoitteesi olevan käytössä.
 8. Jos yritys pyytää henkilökohtaisia tai luottamuksellisia tietojasi sähköpostin välityksellä, älä vastaa viestiin  Lailliselta pohjalta toimivat yritykset eivät yleensä pyydä tällaisia tietoja sähköpostin välityksellä. Jos saat tällaisen viestin, kyseessä saattaa olla harhauttavasti aitoa viestiä matkiva väärennös. Tällaista taktiikkaa kutsutaan phishing-menetelmäksi eli tietojen kalasteluksi. Jos viesti on tuntemaltasi yritykseltä, kuten luottokorttiyhtiöltäsi, ota yritykseen yhteyttä puhelimitse, mutta älä käytä viestissä olevaa puhelinnumeroa. Käytä esimerkiksi puhelinluettelossa, tiedotteessa tai laskussa olevaa numeroa. Jos viesti on todellakin tullut yrityksestä, yrityksen asiakaspalvelu osaa neuvoa asiassa. Roskapostisuodattimessa on myös phishing-suojaus, joka helpottaa tunnistamaan epäilyttäviä viestejä ja poistamaan niiden linkit käytöstä.  
 9. Älä lahjoita hyväntekeväisyyteen sähköpostiviestin perusteella   Valitettavasti roskapostittajat yrittävät myös käyttää hyväkseen ihmisten hyväntahtoisuutta. Käsittele hyväntekeväisyysjärjestöltä sähköpostin välityksellä saatua lahjoituspyyntöä roskapostina. Jos kyseessä on hyväntekeväisyysjärjestö, jolle haluaisit tehdä lahjoituksen, etsi heidän yhteystietonsa tai Web-sivustonsa itse, ja tee lahjoitus oikeaan osoitteeseen.
 10. Älä välitä eteenpäin ketjukirjeitä   Sähköpostin määrän kasvattamisen lisäksi ketjukirjeet saattavat levittää huijausviestiä, etkä voi hallita, ketkä saavat tätä kautta selville sähköpostiosoitteesi.

Lähde: Microsoft