Vakoiluohjelmien tunnismerkit

Jos tietokone alkaa toimia oudosti tai oireilee seuraavassa kuvatulla tavalla, tietokoneessa saattaa olla vakoilu- tai haittaohjelma.

• Ponnahdusikkunamainoksia tulee jatkuvasti näkyviin. Jotkin haittaohjelmat avaavat ponnahdusikkunamainoksia, jotka eivät liity käyttämääsi internet-sivustoon. Mainokset viittaavat usein aikuisviihdesivustoille tai niiden sisältö on muuten epäilyttävää. Jos ponnahdusikkunamainoksia tulee näkyviin heti koneen käynnistämisen jälkeen tai silloin kun et käytä internetiä, koneessa saattaa olla vakoilu- tai haittaohjelma.

• Asetukset ovat muuttuneet, enkä pysty palauttamaan niitä ennalleen. Jotkin haittaohjelmat pystyvät muuttamaan kotisivun tai hakusivun asetuksia. Tämä aiheuttaa sen, että aloitussivu tai hakusivu ovat tuntemattomia sivuja. Vaikka muutat asetukset ennalleen, ne saattavat muuttua joka kerta, kun kone käynnistetään uudelleen.

• Internet-selain sisältää osia, joita et muista ladanneesi. Vakoilu- ja haittaohjelmat voivat lisätä ylimääräisiä ei-toivottuja työkalupalkkeja web-selaimeen. Vaikka poistaisit nämä työkalupalkit, ne saattavat tulla takaisin aina, kun kone käynnistetään uudelleen.

• Tietokone toimii hitaasti. Vakoilu- ja haittaohjelmia ei ole välttämättä suunniteltu toimimaan nopeasti. Ohjelmat käyttävät toimintojen jäljittämiseen ja mainosten lähettämiseen resursseja, jotka saattavat hidastaa tietokoneen toimintaa. Virheet ohjelmistossa saattavat kaataa tietokoneen.

Jos jokin ohjelma kaatuu normaalia useammin tai kone toimii normaalia hitaammin tavallisia toimintoja suorittaessa, koneessa saattaa olla vakoilu- tai haittaohjelmia.

Lähde: Microsoft