Turvallisempaa sosiaalista verkostoitumista

Kertoisitko täysin vieraalle henkilölle kaiken perheestäsi, työstäsi, rakkauselämästäsi, harratuksistasi ja kiinnostuksen kohteistasi? Antaisitko myös henkilökohtaisia valokuviasi heidän katseltavakseen? Jos tätä kysyttäisiin kadulla ihmisiltä, useimmat vastaisivat todennäköisesti kieltävästi. Miljoonat meistä tekevät kuitenkin juuri näin Internetin suosituilla sosiaalisen verkoistoitumisen sivustoilla ja keskustelupalstoilla.

MySpace, Facebook, Orkut, Bebo, Hi5 ja muut sosiaaliset verkostot ovat vieneet mennessään Internet-käyttäjät ympäri maailman. Ne ovat hauska tapa pysyä yhteydessä ystävien kanssa muodostamalla yhteisön, jossa ihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa eri tavoin, esimerkiksi pikaviestein, sähköpostein, keskustelupalstoilla, eri aiheisissa aliryhmissä ja blogeissa tai jakamalla valokuvia, musiikkia ja videoleikkeitä. Jotkin sosiaaliset verkostot on suunnattu deittitarkoituksiin, kun taas toiset keskittyvät liikekontakteihin.

Nämä sivustot saattavat olla paras tapa saada selville, mitä on tapahtunut vanhoille koulukavereillesi tai ketkä kuuluvat exän ystäväpiiriin. Ne voivat olla myös riippuvuutta aiheuttavaa ajanvietettä, ja monet ovat todellakin jääneet koukkuun. Sivustojen mediajulkisuus lisää myös niiden houkuttelevuutta. Julkkikset kertovat haastatteluissa, kuinka monta kertaa päivässä he päivittävät Facebook-sivujaan ja lukevat ystäviensä touhuista. Muusikot ja muut artistit mainostavat töitään aktiivisesti MySpacessa.

Verkon sosiaaliset verkostot ovat hauskoja ja trendikkäitä, mutta ne ovat myös melkoinen tietoturvauhka Internetin käyttäjille. Sosiaalisten verkostojen sivustoilla on miljoonia aktiivisia käyttäjiä ja valtavat tietokannat, joten ne ovat yhä useammin myös verkkorikollisten kohteena. Rikolliset pyrkivät pääsemään tietokoneiden sisälle, varastamaan henkilökohtaisia tietoja ja tyhjentämään pankkitilimme.

Älä paljasta liikaa

Sosiaaliset verkostot perustuvat henkilökohtaisiin profiilisivuihin, joita käyttäjä luovat itselleen. Niitä voidaan linkittää ystävien sivuille, ystävien ystävien sivuille ja niin edelleen. Mitä enemmän tietoja käyttäjät julkaisevat sivuillaan, ja mitä laajemmiksi yhteisöt kasvavat, sitä houkuttelevampaa toiminnasta tietenkin tulee.

On tietenkin itsestäsi kiinni, mitä paljastat itsestäsi. Sivustoilla on myös eri tasoisia yksityisyysasetuksia, jotka ohjaavat pääsyä profiilisivullesi ja vuorovaikutustasi muiden kanssa. Mutta pysyvätkö tiedot suojassa? Todellisuus on se, että mitä enemmän tietoja annat verkkoon, sitä haavoittuvaisemmaksi tulet. Seuraukset voivat olla dramaattisia myös Internetin ulkopuolisessa elämässäsi. Tästä huolimatta monet ihmiset jättävät varovaisuuden narikkaan, kun on kyse yksityisyyden ja maineen suojaamisesta verkossa.

MItä riskejä siinä on, että kertoo liikaa itsestään? Ensinnäkin Internetissä tapahtuu paljon identiteettivarkauksia. Rikolliset käyttävät sosiaalisten verkostojen sivustoilta saatuja tietoja lähettääkseen meille roskapostia ja kohdistaakseen hyökkäyksiään tiettyihin henkilöihin ja yrityksiin kehittyneiden manipulointitekniikoiden avulla.

Henkilökohtaisten tietojen avulla rikolliset pystyvät lähestymään kohteitaan uskottavasti. He voivat lähettää sähköpostia, jossa uskottelevat olevansa joku tuttavasi, puhutellen sinua omalla etunimelläsi ja mainiten lastesi nimet. Viesti ei näytä roskapostilta, ja se voi huijata sinut paljastamaan vielä arempia tietoja. Samanlaisten metodien avulla hankitaan rahoitustietoja yrityksiltä.

Myös saalistajat ja pedofiilit käyttävät sosiaalisten verkostojen sivustoja etsiessään mahdollisia uhreja. Kuka tahansa voi käyttää väärää henkilöllisyyttä verkossa, joten kannattaa suhtautua terveen epäluuloisesti sosiaalisten verkostojen sivustoilla oleviin tietoihin. Terävä nuori opiskelija, jonka kanssa keskustelet, saattaakin olla keski-ikäinen huijari. Jos haluat tavata verkossa henkilön, johon olet ystävystynyt verkossa, tee se aina julkisella paikalla ja mieluiten jonkun muun seurassa.

Koska sosiaalisten verkostojen sivustot ja keskustelupalstat ovat erityisen kiinnostavia lapsista ja nuorista, on erittäin tärkeää, että vanhemmat kertovat heille turvallisista toimintatavoista verkossa ja seuraavat heidän puuhiaan verkossa. Ensimmäinen profiilisivujen tekemiseen ja viestien lähettämiseen julkisille sivoille liittyvä sääntö on, ettei osoitettaan, puhelinnumeroaan, sosiaaliturvanumeroaan, pankkitietojaan, salasanojaan tai mitään tarkkoja tietoja päivittäisistä rutiineistaan saa antaa.

Bebossa on erinomainen yhteenveto sosiaalisten verkostojen sivustoja koskevista ongelmista sekä vanhemmille että lapsille. Se löytyy osoitteesta www.bebo.com/Safety.jsp Toinen suositeltava sivusto vanhemmille on www.saferinternet.org.

Pidä maineestasi kiinni

Kannattaa muistaa, että kaikki, mitä kirjoitat profiilisivullesi tai jollekin yhteisön foorumille, pysyy julkisena vielä pitkään sen jälkeen kun kirjaudut ulos sivustolta. Tämä pätee myös hassuihin juttuihin ja valokuviin, joita lähetät Facebookiin, mutta päätätkin kymmenen minuutin kuluttua poistaa, koska ajatus alkaa tuntua huonolta. Ongelma on, että et pysty todellisuudessa vetämään niitä pois. Kun juttu on kerran päässyt verkkoon, sinulla ei ole enää mahdollisuutta määrätä, kuka materiaalia voi kopioida, missä sitä käytetään ja kuinka laajalle se leviää.

Pidä siis maineestasi kiinni. Mieti kahdesti, ennenkuin otat osaa verkkofoorumin rienaamiskilpailuun tai julkaiset valokuvia, jotka saattavat aiheuttaa sinulle vaikeuksia myöhemmin. Vastusta kiusausta tehdä ystäviisi vaikutusta profiililla, jossa kerrot liian paljon tietoja. Tiedot saattavat päätyä sellaisten ihmisten käyttöön, joille ne eivät kuulu.

Hetkellinen arviointivirhe saattaa vainota vuosienkin päästä, kun haet töitä tai koulutuspaikkaa, tai kun pyrin vastuuasemaan yhteisössä. Työnantajat tekevät verkkohaun kaikista ihmisistä, joita harkitsevat palkkaavansa. Niin tekevät myös mahdolliset elämänkumppanit! On asioita, jotka on parempi kertoa kasvotusten, oikeille ihmisille, silloin kun aika on otollinen.

Pysy turvassa

Monet verkon sosiaaliset verkostot kannustavat käyttäjiä tuomaan sisältöä, kuten videoleikkeitä ja hyväksyvät myös kolmansien osapuolten sovelluksia. Virustenkirjoittajat voivat käyttää tätä hyväkseen saadakseen verkostoihin haitallista koodia, kuten Orkut-sivustolla viime vuonna levinnyt mato, joka tartutti arviolta 655 000 käyttäjää Brasiliassa.

Paras tapa suojautua tällaisilta uhkilta on asentaa F-Secure Internet Security 2009:n kaltainen ohjelmisto, joka päivittää tietokoneen suojaukset automaattisesti ja varmistaa, ettet levitä viruksia ystäväverkostoosi. Myös verkkoselaimen päivittäminen on tärkeää, joten hyväksy Internet Explorerin, Mozilla Firefoxin tai muun käyttämäsi selaimen tarjoamat tietoturvapäivitykset. Se auttaa pitämään tietokoneesi suojattuna viruksia vastaan.

Nykyään verkkohyvinvoinnillasi on suora vaikutus muuhun elämääsi. Nauti siis sosiaalisten verkostojen sivustoista, mutta pidä mielessäsi myös turvallisuusasiat . Silloin tietokoneesi, rahasi ja maineesi ovat turvassa samoin kuin perheesi ja ystäväsi.

HTML Comment Box is loading comments...