TIETOTURVA

Mitkä tiedot kannattaa varmuuskopioida?

Tietoja voi kadota tietokoneesta vahingossa useilla tavoilla. Lapsi voi käyttää näppäimistöä pianon tavoin, sähköverkossa voi olla virtapiikki, salama voi iskeä, tulva voi tuhota tietoja... Ja joskus laite vain hajoaa.

Jos varmuuskopioit tiedostoja säännöllisesti ja säilytät niitä eri paikassa kuin tietokonetta, voit palauttaa ainakin osan tiedostoista, jos tietokoneessa oleville alkuperäistiedostoille tapahtuu jotakin.

Varmuuskopioitavien kohteiden valitseminen on erittäin henkilökohtaista. Tärkeimpiä kohteita ovat tiedostot, joita ei voi korvata. Laadi ennen varmuuskopiointia luettelo varmuuskopioitavista tiedostoista. Se helpottaa varmuuskopiointia, ja lisäksi näet siitä helposti, mitä olet kopioinut, jos haluat palauttaa varmuuskopion. Näiden tiedostojen varmuuskopiointia on syytä harkita:

pankkitositteet ja muut tilitiedot

digikuvat

Internetistä ostamasi ja lataamasi ohjelmistot

Internetistä ostamasi ja lataamasi musiikki

omat projektit

sähköpostin osoitekirja

Microsoft Outlook -kalenteri

Internet Explorer -kirjanmerkit.

Jos et ole vielä päättänyt, minne tallennat varmuuskopiot – ulkoiselle kiintolevylle, CD- tai DVD-levyille tai johonkin muuhun muotoon – ja haluat lisätietoja vaihtoehdoista, voit tutustua saatavilla oleviin ulkoisen tallennuksen vaihtoehtoihin.

Kun olet päättänyt, mitä haluat varmuuskopioida ja minne, lue varmuuskopiointiohjeet.