Verkkoasiointi ja tietoturva

Virus on laiton tietokoneohjelma, joka haittaa tietokoneohjelmien toimintaa tai tuhoamalla tai muuttamalla tietokoneelle tallennettuja tietoja. Virukset leviävät yleisimmin Internetistä omalle koneelle ladattavissa olevien laittomien ilmaisten ohjelmien välityksellä. Lataa tiedostoja, erityisesti tietokoneohjelmia, vain luotettavista Internet-palveluista. Virukset voivat levitä myös sähköpostin liitetiedostojen välityksellä.

Virukset torjutaan käyttämällä virustorjuntaohjelmaa. Viruksentorjuntaohjelmat etsivät ja poistavat tuholaisohjelmia. Viruksentorjuntaohjelmia kehitetään sitä mukaa, kun uusia viruksiakin luodaan eli jatkuvasti. Siksi on tärkeää säännöllisesti ja usein päivittää ohjelman virustietokanta ohjelmantarjoajan www-sivuilta. Tietokanta kannattaa päivittää myös silloin, kun saa tietää uuden-tyyppisen viruksen olevan liikkeellä.

Varmista, että viruksentorjuntaohjelmasi käynnistyy aina, kun koneesi käynnistetään, ja tarkistaa kaikki uudet tiedostot kuten sähköpostissa tulevat liitetiedostot, Internetistä lataamasi tiedostot sekä CD-levyltä ja levykkeeltä luettavat tiedostot.

Tietoturvan muistilista

- Varmista, kenen kanssa asioit, varsinkin, kun kyse on kaupankäynnistä. Huolehdi siitä, että sinulla on toisen osapuolen kunnolliset yhteystiedot.
- Tarkista, että www-käytössä luottamuksellisten tietojen lähetys tapahtuu siten, että selaimen reunassa näkyy kiinni oleva lukko.
- Muista poistua verkkokaupasta asianmukaisesti sen omalla poistumistoiminnolla.
- Valitse salasanat huolella niin, että niissä on kirjainten lisäksi numeroita tai erikoismerkkejä, ja pidä ne omana tietonasi.
- Älä hätäänny. Käänny ajoissa asiantuntijan puoleen, kun ilmenee epäselvyyksiä ja ongelmia, joista et itse selviä.
- Ota talteen kaikki tarpeelliset tiedot, ennen kuin vahinko sattuu. Erityisesti huolehdi siitä, että sinulla itselläsi on tallessa tiedot siitä, mitä olet tilannut.
- Huolehdi siitä, että tietokoneessasi on toiminnassa viruksentorjuntaohjelma, joka on ajan tasalla. Ellei se osaa itse päivittää itseään, päivitä sen tietokanta säännöllisesti ja riittävän usein, ainakin viikon välein.
- Selvitä itsellesi tietoturvaohjeet niissä organisaatioissa, joissa toimit, ja noudata niitä. Erityisesti lue käyttämiesi verkkokauppojen turvaohjeet, koska niissä voi olla tärkeää erityistietoa, jota et muualta löydä.
- Tee tietokoneesi käyttöjärjestelmään ja selaimeen tietoturvan vaatimat päivitykset, kun niiden tarpeesta on tiedotettu.

Lähde: www.tieke.fi