Ulkomainen verkkokauppias

Tietyssä Euroopan unionin jäsenmaassa toimivan rekisterinpitäjän eli verkkokauppiaan tulisi toimia kyseisen valtion lainsäädännön mukaisesti. Euroopan unionin jäsenmailla on omat lainsäädäntönsä tietosuojasta, mutta tietosuojaa on pyritty yhdenmukaistamaan unionin sisällä. Yhdenmukaistamistyö on jo pitkällä, vaikkakin vielä kesken.

Euroopan unionin ulkopuolisissa maissa tietosuojaa koskeva lainsäädäntö poikkeaa yleensä suomalaisesta. Sinulla ei välttämättä ole aiemmin esitettyjä tietosuojaan liittyviä oikeuksia ulkomaisen kauppiaan kanssa asioidessasi. Tietosuojan toteutuminen riippuu kauppiaan vastuullisuudesta, joten on hyvä tarkistaa ulkomaisen kauppiaan kanta tietosuojaan jo ennen henkilötietojen antamista.

Kun kauppias on ulkomainen, tarkista kaupan www-sivuilta tiedot siitä, kuka käsittelee henkilötietojasi, missä tarkoituksessa se tapahtuu, luovutetaanko tietoja edelleen ja miten voit tarkistaa tai korjata omat tietosi tai kieltää niiden käytön esimerkiksi markkinoinnissa. Nämä asiat ja ohjeet löytyvät usein otsikolla "Privacy policy" tai "Privacy statement". Jos et hyväksy kaupan ilmoittamia toimintatapoja tai kauppias ei kerro käytännöstään tietosuojaan liittyen lainkaan, mieti oletko valmis antamaan henkilötietojasi.

Lähde: www.tieke.fi