Virustorjunta

Tietokonevirukset ovat haittaohjelmia jotka haittaavat tai estävät tietokoneen käyttöä toivotulla tavalla. Virukset voivat myös lähettää käyttäjän tietoja Internetiin sekä tuhota tiedostoja.

Virustorjuntaohjelma

Virustorjuntaohjelma on sovellus joka suojaa konetta haittaohjelmilta. Virustorjuntaohjelma toimii koneessa taustalla, ja puuttuu asiaan mikäli jokin ohjelma yrittää suorittaa ei toivottuja toimintoja. Virustorjuntaohjelma tunnistaa virukset viruskuvaustietokantojen avulla, jotka ovat kuin etsintäkuulutuslistoja tai sormenjälkiä. Mikäli viruskuvaustietokantoja ei päivitetä, ohjelman suojausteho vähenee nopeasti. Mikäli asetukset eivät ole kohdallaan, eivätkä toiminnot kuten päivitykset toimi, ohjelma ei pysty suojelemaan konetta. Tietokone voi saada virustartunnan mm. sähköpostista, Internet-sivuilta tai tiedostonjaon kautta.

Virustyyppejä

Tietokoneviruksia luokitellaan toimintatapojensa mukaan. Tietokonevirukset toimivat monin eri tavoin ja yksittäiset virukset voivat sisältää monia ominaisuuksia tai toimintatapoja joiden avulla ne saastuttavat tietokoneita. Jonkin tietyn käsitteen käytöllä yksittäisten virusten yhteydessä halutaan korostaa jotakin tiettyä ominaisuutta.

Troijan hevonen -ohjelma sisältää käyttäjälle haitallisia ominaisuuksia, joista käyttäjä ei ole tietoinen. esim. etähallintaominaisuuksia. Troijan hevoset leviävät usein muiden virusten mukana tai ovat osa viruksen toiminnallisuutta. 

Madot - Madot liikkuvat itsenäisesti etsien saastutettavaksi kelpaavaa tietojärjestelmää. Tiedostovirukset - tarttuvat ohjelmiin ja suorittavat jonkin toiminnon koneella.

Levykevirukset - Koneen käynnistäminen eli buuttaaminen viruksen sisältämältä levykkeeltä aikaansaa virustartunnan. 

Makrovirukset - on ohjelmoitu jonkin ohjelman, kuten esimerkiksi Wordin käyttämällä makrokielellä.