Mikä on Voddler

Voddler on ruotsalaisen Voddlerin kehittämä kaupallinen tilausvideopalvelu ja asiakasohjelma (client), joka välittää elokuvia ja TV-ohjelmia Internetissä samaan tapaan kuin Spotify musiikkia. Voddler toistaa elokuvat omilta palvelimiltaan, jotka sisältävät uutuuksia ja jopa ensi-ilta-elokuvia. Vähemmän suosittuja tai vanhempia elokuvia voi katsella Voddlerissa ilmaiseksi, mutta elokuvan yhteydessä näytetään mainoksia. Uudempia elokuvia ja yleisösuosikkeja voi katsoa tilausperiaatteella tai kertavuokrauksena.

Suomalainen matkapuhelinoperaattori Elisa ilmoitti syyskuussa 2010 ostavansa Voddlerista noin kymmenen prosentin osuuden. Elisa tarjoaa Voddlerin palveluita omille ja Saunalahden asiakkaille ilmaiseksi joulukuusta 2010 alkaen. Vuodesta 2011 lähtien palveluun on voinut kirjautua kaikki halukkaat ilman kutsua tai Elisan asiakkuutta

Videotarjonta

Voddler on ilmoittanut, että se on tehnyt sopimuksen elokuvien oikeuksista useiden suurien elokuvastudioiden kanssa. Näihin lukeutuvat Noble Entertainment, Scanbox Entertainment, Non-Stop Entertainment, Film-Factory, Paramount Pictures sekä The Walt Disney Company. Voddler on solminut sopimuksen näyttääkseen Sony Pictures Televisionin ja sen tytäryhtiöiden materiaalia.

GNU GPL-lähdekooodirikkomukset

Voddlerin aluksi käyttämä mediasoitin (Voddler Player) perustui Xbox Media Centerin lähdekoodiin, joka oli julkaistu GNU GPL -lisenssillä. Kehotuksista huolimatta Voddler ei ole julkaissut lähdekoodiansa. Sittemmin Voddler on siirtynyt suljettuihin ohjelmistoihin, Adobe AIRiin ja Flashiin. Tekijänoikeussyistä tuesta Linuxille luovuttiin.

http://www.voddler.com