Windows-huijaus

Panda Security on löytänyt haittaohjelman, joka yrittää viedä kavalasti käyttäjän rahat. Huijauksessa käytetään hyväksi Microsoftin piratismin vastaisten hankkeiden mainetta sekä ikävää uhkailua.

Panda kertoo viruslaboratorionsa blogissa uudesta tuholaisesta, joka uskottelee käyttäjälle, että Windowsin aktivoinnissa on ongelma.

Kun tietokone käynnistetään, haittaohjelma näyttää mustan ruudun, jossa on viesti "Microsoftilta". Viestin mukaan Windowsin aitoutta ei pystytty varmistamaan. Käyttäjä saa asian kuntoon maksamalla 100 euron suuruisen lisenssimaksun.

Tiedot tuhotaan, syytteet odottavat …

Viestissä uhataan, että jos maksua ei suoriteta 48 tunnin kuluessa, käyttäjä menettää pääsyn koneelle ja kaikki sen tiedostot tuhotaan. Lisäksi väitetään, että käyttäjän ip-osoite on jo yleisen syyttäjän tiedossa. Jos aktivointimaksua ei suoriteta, käyttäjää uhkaa syyte.

Uhri ohjataan maksusivuille, jossa hän voi muka suorittaa lisenssimaksun Microsoftille. Todellisuudessa sivut ovat väärennettyjä, ja rahat menevät suoraan rikollisille.

Tämän tyyppisiä kiristysohjelmia (ransomware) on nähty monia kertoja viime vuosina. Tällä kertaa poikkeuksellista on haittaohjelman vaatima korkea rahasumma. Sitä saattaa selittää se, että haittaohjelmaa on Pandan mukaan levitetty lähinnä saksankielisessä Euroopassa.

Jos tämä haittaohjelma pääsee koneelle, rahasummaa ei kannata maksaa. Panda kertoo sivuillaan koodin, jolla "aktivoinnin" saa suoritettua.

Lähde: Tietokone.fi