Windows 8 lyhyesti

Windows 8 on käyttöjärjestelmä, joka on Windows 7:n seuraaja ja osa Microsoft Windows -käyttöjärjestelmäsarjaa. Microsoft on vahvistanut julkaisuajaksi vuoden 2012 lokakuun.

Windows 8 sisältää uuden taulutietokoneille optimoidun käynnistysvalikon, joka esiteltiin virallisesti ensi kertaa D9-konferenssissa kesäkuussa 2011. Ulkonäöltään se muistuttaa Windows Phone 7:n Metro-käyttöliittymää. Yksi käyttöliittymän "laatoista" (tile) on Windows 7 -yhteensopiva työpöytä vanhoille sovelluksille.

Uudet ominaisuudet

Windows 8:n uusia ominaisuuksia ovat muiden muassa natiivi USB 3.0 -tuki (ilman kolmannen osapuolen ajurin latausta), tuki ISO- ja VHD-levykuvien lukemiselle ja uusi valintanauhaan perustuva resurssienhallinta. Samalla käyttöjärjestelmän käynnistymisnopeutta on parannettu HybridBootin avulla, joka ei sulje tietokonetta perinteiseen tapaan kokonaan. Järjestelmän muistinhallintaan on tehty myös useita optimointeja.

Käyttöjärjestelmän suojaukseen on panostettu muun muassa Secure Boot -ominaisuudella. UEFI-firmwareen liittyvä ominaisuus estää allekirjoittamattomien ohjelmien suorittamisen käynnistyksen yhteydessä. Piirre on herättänyt vastustusta esimerkiksi Linux-yhteisössä, koska se voi hankaloittaa avoimeen lähdekoodiin perustuvien ohjelmistojen asentamista. Windows 8:n laitteistovaatimukset ovat samanlaiset kuin Windows 7:ssä. Amd Bulldozer prosessorit toimivat jopa yli 25% nopeammin Windows 8:lla.