Mikä on WordPress

WordPress (lyhennettynä WP) on blogien luomiseen ja ylläpitoon tarkoitettu, avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintaohjelmisto. WordPress on kirjoitettu PHP-kielellä ja se käyttää tietojen tallentamiseen MySQL-tietokantaa, joten se tulee asentaa palvelimelle.

Historia

WordPressin edeltäjä oli b2/cafelog. Toukokuussa 2003 b2/cafelogilla luotuja blogeja arvioitiin olleen noin 2 000. Myös b2/cafelog oli ohjelmoitu PHP:llä ja se käytti MySQL-tietokantaa. Ohjelmiston pääkehittäjä oli Michel Valdrighi. WordPressin ohella b2/cafelogista haarautui toinenkin vielä nykyisin aktiivisesti kehitteillä oleva blogiohjelmisto, b2evolution.

WordPressia on kehitetty vuodesta 2003 asti. WordPress-nimen keksi pääkehittäjä Matt Mullenwegin ystävä Christine Selleck.

Vuonna 2005 julkaistujen versioiden 1.5 ja 2.0 myötä WordPressiä alettiin pitääkenen mukaan? sisällönhallintajärjestelmänä, pitkälti ns. staattisten sivujen ja kehittyneen pohjatiedostojärjestelmän vuoksi. Versio 2.7:n myötä WordPressiin tuli mm. lisäosien automaattinen asennus ja kokonaan uudistettu hallintapaneeli. WordPress on saatavilla myös älypuhelimille, kuten iPhonelle ja Samsung Galaxy S:lle.

Kesäkuussa 2010 julkaistusta versiosta 3.0 alkaen WordPressissä on ollut sisäänrakennettu tuki useiden blogien ylläpitoon. Ennen 3.0:n julkaisua kahden tai useamman blogin luonti edellytti joko erillisiä WordPress-asennuksia tai WordPressin varsinaisesta koodikannasta haarautetun WordPress MU:n käyttöä. 3.0:n tuki useammille blogeille periytyy WordPress MU:sta.

WordPressin ominaisuuksia

- Tuottaa standardeja noudattavaa XML-, XHTML-merkkausta ja CSS-muotoiluja.
- Integroitu linkkienhallinta
- Hakukoneystävällinen osoiterakenne
- Oikoluku
- Monipuolinen lisäosarajapinta
- Paluuviitteet (Trackback ja Pingback)
- Staattiset sivut
- Kävijöiden esto IP-osoitteen mukaan
- Tuki avainsanoille
- Käyttäjäryhmät

Kehittäjät

Ohjelmiston kehittämistä ohjaavat:
Ryan Boren
Mark Jaquith
Matt Mullenweg
Peter Westwood