Zombie-koneet

Verkossa toimivat rikolliset voivat ottaa suuren määrän tietokoneita haltuunsa viruksen avulla ja muuttaa ne zombie-koneiksi, jotka toimivat tehokkaasti yhtenä bot-verkkona suorittaen haitallisia hyökkäyksiä.


Bot-verkkoihin voi kuulua jopa 100 000 yksittäistä zombie-konetta, ja ne voivat lähettää roskapostia, levittää viruksia, hyökätä muita koneita ja palvelimia vastaan. Niiden avulla voidaan myös suorittaa muita rikoksia tai huijauksia. Bot-verkot ovat verkossa toimivien rikollisten suosiossa, ja niistä on muodostunut vakava ongelma.

Tartunnan saaneen koneen tunnistaminen

Zombie-viruksen vuoksi tietokoneen toiminta voi hidastua, tietokoneessa voi näkyä outoja viestejä tai tietokone voi toimia odottamattomasti. Nämä virukset eivät tee tietokoneestasi käyttökelvotonta, sillä zombie-koneiden on oltava käynnissä ja niistä on oltava internet-yhteys, jotta bot-verkko voisi toimia.

Saat maksuttoman virustarkistuksen Windows Live OneCare -virustarkistusohjelman mukana. Jos et halua jatkuvaa suojausta, sinun kannattaa käyttää virustorjuntaohjelmistoja, kuten Windows Live OneCare -palvelua, jota voit käyttää maksutta 90 päivää. Toinen suosittu ja ilmainen virustorjuntaohjelmisto on Avast, sen saa ladattua täältä.

Jos näyttää siltä, että tietokoneesi on saanut tartunnan, varmista, että tietokoneen ohjelmistot ovat ajan tasalla. Käytä sen jälkeen Microsoftin haittaohjelmien poistotyökalua. Microsoftin haittaohjelmien poistotyökalu etsii Windows Vista-, Windows XP-, Windows 2000- tai Windows Server 2003 -tietokoneista tiettyjä yleisiä haittaohjelmia ja auttaa poistamaan havaitut tartunnat.

5 tapaa estää tietokoneen muuttuminen zombie-koneeksi

1. Älä avaa sähköpostin, pikaviestin tai mobiiliviestin liitetiedostoa edes tutuilta lähettäjiltä, ellet ole aivan varma liitetiedoston sisällöstä. Liitetiedostot saattavat sisältää sähköpostiviruksia.

2. Ota käyttöön palomuuri. Esim. Comodo Firewall on tosi hyvä ilmainen softa, sen saa ladattua täältä.
Huomautus: Windows XP, jossa on Service Pack 2 (SP2), sisältää oletusarvoisesti käytössä olevan palomuurin.

3. Pysy ajan tasalla. Siirry Microsoft Update -sivustoon ja ota Automaattiset päivitykset käyttöön.
Huomautus: Jos olet asentanut Microsoft Office 2007:n, Microsoft Office 2003:n tai Microsoft Office XP:n, Automaattiset päivitykset päivittää myös Office-ohjelmat. Jos käytät aikaisempaa Office-versiota, siirry Microsoft Office Update -sivustoon.

4. Käytä jotakin tunnettua virustorjuntaohjelmistoa ja haittaohjelmien torjuntaohjelmistoa ja pidä ne ajan tasalla. Microsoft tarjoaa Windows Defenderin ja Windows Live OneCare -palvelun, jota voit käyttää maksutta 90 päivää Windows Defender sisältyy Windows Vistaan. Jos käytät Windows XP SP2:tä, voit ladata Windows Defenderin maksutta.

5. Käytä ohjelmistoja, joihin sinulla on käyttöoikeudet. Bot-verkot muodostuvat suurimmaksi osaksi tietokoneista, jotka käyttävät laittomia käyttöjärjestelmiä ja hyötyohjelmistoja. Lisensoimattomat ohjelmistot ovat alttiimpia viruksille ja saattavat itsessään sisältää viruksen.

Lähde: Microsoft

HTML Comment Box is loading comments...