Virus on ohjelma, joka leviää tartuntana koneesta toiseen joko ohjelmatiedostojen tai levykkeiden välityksellä. Jotta saisit viruksen, sinun on joko käynnistettävä tartunnan saanut ohjelma tai käynnistettävä tietokoneesi levykeasemaan laitetun levykkeen avulla. Viruksia on tuhansia, ja useimmat niistä aiheuttavat lähinnä vain pientä harmia, mutta eräät niistä tuhoavat koko kiintolevysi sisällön.
Madot on virusten tapaan suunniteltu leviämään. Mutta toisin kuin virukset ne eivät tarvitse levittäjäksi ihmistä, vaan leviävät monistamalla itseään lähi- tai tietoverkossa, esimerkiksi internetissä. Ne voivat vaikka lähettää itsensä kaikille, joiden osoitteet ovat osoitteistossasi. Siksi madot leviävät paljon nopeammin kuin virukset. Sähköpostiviruksiksi kutsutut kuuluisat pöpöt ovat itse asiassa juuri matoja.
Troijalainen (Troijan hevonen) on puolestaan ohjelma, jolla on pahat mielessä. Kun käynnistät sen, se tekee jotain muuta kuin mitä odotat sen tekevän, ja yleensä ilman että aavistat mitään.Virukset on tehty leviämään, mutta troijalaiset on yleensä (tosin ei aina) suunniteltu toimimaan kertalaakista. Netissä kiertää satoja tunnettuja troijalaisia, joista useimpien nimenomaisena tarkoituksena on ikään kuin avata tietokoneesi takaovi ja päästää hakkerit järjestelmääsi kun yhteytesi on auki. Räätälöity troijalainen voi olla yhdistettynä mihin tahansa ohjelmaan, niin että kun käynnistät ohjelman, troijalainen asentuu siinä samassa.
Miten voin torjua virukset ja muut riesat?
Jos käytössäsi on Windows, päivitä selaimesi ja ota siihen kaikki tarjolla olevat suojausvaroitukset. Älä ikinä käynnistä ohjelmaa – tiedostoa jonka tarkenne on .REG, .INF, .EXE, .COM, .VBS, .BAT tai .SHS – jonka saat sähköpostissa tai chatissa, riippumatta siitä kuka sen sinulle lähetti. Pyydä lähettäjää sen sijaan neuvomaan sinut ohjelman lähteelle. Imuroi ohjelmia netistä vain valmistajien sivuilta tai hyvämaineisista tiedostohakemistoista. Suhtaudu suurella varauksella juhlapyhien aikaan sähköpostiviesteissä kiertäviin vitsiohjelmiin ja animaatiokortteihin. Ne ovat troijalaisten lähettäjien erityissuosiossa.
Ja lopuksi, ennen kuin napsautat liitetiedostoa, joka näyttää viattomalta musiikki-, elokuva-, kuva-, tai tekstitiedostolta, tarkista sen kuvake. Näyttääkö se asianmukaiselta? Jos ei, huomaat ehkä että tekaistun ja oikean tarkenteen väliin on lisätty välilöyntejä.