Ilmaiset nettisivut – ilmainen webhotelli, kaksi näkökulmaa
Ohessa on muutamia asioita, joita kannattaa punnita ennen päätöksen tekoa. Tarkoitus ei ole mitenkään vähätellä niitä tahoa, jotka tarjoavat ilmaisia webhotelleja, vaan kertoa selkeitä etuja ja haittoja. Valitettavasti itselläni aikoinaan sattui olemaan hyvin negatiiviset kokemukset ilmaisten palveluntarjoajien kanssa.
Mitä haittaa on ilmaisesta webhotellista
- Rajallinen levytila
- Interaktiivisten lisäosien puute kuten chat huoneet, kesustelupalstat, pelit, verkkokauppat ja jne.
- Todennäköisesti saat bannereita tai popuppeja etusivulle, pahemmassa tapauksessa kaikille sivuille
- Sivuston nimeä on vaikeampi muistaa, koska sen nimi tulee olemaan esim. sinunsivut.palveluntarjoaja.com. Ne voisivat olla www.sinunsivut.com
- Ei ole takuuta sivujen toimivuudesta ja palvelun jatkuvuudesta
- Ei pysty osoittamaan sähköposteja omalle domain nimelle, esim. [email protected]
- Todennäköisesti ei ole minkäälaista asiakaspalvelua
- Voi olla, että joskus myöhemin joudutkin maksamaan palvelusta
Mitä hyötyä on omasta domain nimestä
- Helppo muistaa sivun osoite, esim. www.sinunsivut.com
- Ei bannereita, ei popuppeja
- Pystyt vaikuttamaan paljon enemmän sivuston ulkonäköön
- Sähköposteja voi osoittaa suoraan sivustolle, esim. [email protected]
- Mahdollisuus hankkia lisälevytilaa sivustolle
- Sivusto tulee näyttämään enemmään ammattimaisemmalta
- Paljon dynaamisemmat ja joustavammat lisätoiminnallisuudet
- Mahdollisuus asiakaspalveluun
Hakukoneet saattavat ignoroida
Ilmaisen webhotellin todennäköisesti suurin haitta on se, että hakukoneet eivät välttämättä listaa sivustoa. Riippuen palveluntarjoajasta listaus Googlen tai Yahoon tapaisiin hakukoneisiin saatta olla hyvinkin hankalaa. Hakukoneiden kanssa kannattaa ystävystyä, koska ne tulevat tuomaan sivustoillesi trafiikkia eli kävijöitä. Varsinkin jos haluat ansaita rahaa sivustollasi, tämä saattaa olla haitaksi.
Vuosia sitten oli todella halppoa listautua oli sivustosi mikä tahansa ( ilmainen tai maksullinen). Nykyään on joka paikassa erilaiset spämmifiltterit, joten hakukoneet ovat hyvin valikoivia sen suhteen, ketä ne listaa.
Ohessa on mielestäni muutama syy, miksi on hankalaa listautua ilmaisella webhotellilla hakukoneeseen:
1. Liian pieni tai ”ei niin tärkeä”. Useinmiten ilmaisten webhotellien sivustot ovat hyvin pieniä, alle 7 sivua ja ne tarjoavat hyvin vähän informatiivistä tietoa. Kaiken lisäksi niissä on enemmän linkkejä muihin sivuistoihin, kuin linkkejä keskenään omissa sivuissa.
Hakukoneet listaavat sivustoja, joissa on vähintään 20 sivua sisältöä ja sisältö on keskitetty johonkin tiettyyn aiheeseen.
2. Ei ylläpitoa. Monet ihmiset jotka rakentavat ilmaisia sivustoja, useinmiten kuukausien päästä lopettavat ylläpidon kokonaan, jonka seurauksena sivuistoille tulee rikkinäisiä linkkejä, joista puuttuvat kuvat, sisältö jne.
Hakukoneet ovat muuttuneet fiksuimmiksi, niillä on monimutkaiset algoritmit, joilla ne pystyvät tunnistamaan ”huonoja” sivuja ja ne asettavat näille sivuille merkintöjä, joilla määritetään sivuston ranking (sija / sijoitus hakukoneessa). Jos hakukone huomaa, että sivusto on ilmaisesta webhotellista, se saattaa antaa alemman sijoituksen tai pahimmassa tapauksessa ei yhtään mitään.
3. Ei ulkoisia linkkeja sivustolla. Syystä 1 ja 2 useimmat webmasterit eivät välttämättä halua omia mainoksia / linkityksiä ilmaiselle sivustolle. Muutenkin, jos sivut ovat huonosti toteutettu ja bannereita / popuppeja on joka paikassa, niin sehän on itsestään selvä, että silloin on hankalampaa saada positiivisiä kokemuksia.
Nyky hakukoneet omilla algoritmeillä pystyvät tunnistamaan, minkä tyyppiset sivustot ovat linkitetty sinun sivustoon ja kuinka monta linkkiä olet itse laittanut omalle sivustolle. Kaikki tämä vaikuttaa sivuton rankingin!