Tarkalleen ottaen internet on kansainvälinen tietokoneverkosto, joka on muodostettu tiedonvälitystä varten. Nimi ”internet” tulee sanoista international eli kansainvälinen ja network eli verkko tai verkosto.
Kansainvälisen verkoston ytimen muodostavat tietokoneet, jotka ovat pysyvästi yhteydessä toisiinsa huippunopeiden yhteyksien avulla. Päästäksesi nettiin sinun tarvitse vain yhdistää tietokoneesi johonkin näistä verkotetuista tietokoneista internet-palveluntarjoajan (Internet-operaattori, Internet Service Provider tai Acces Provider) avulla. Kun olet päässyt linjoille, tietokoneesi voi ”puhua” mille tahansa tietokoneelle internetissä, oli se sitten naapuritalossa tai toisella puolella maapalloa.
Ovatko INTERNET ja WWW sama asia?
Eivät ole, mutta älä välitä, monet toimittajatkaan eivät näytä tietävän mitä eroa niillä on. World Wide Web (eli WWW, Web, veppi, webbi …) on ikään kuin internetin kasvot, internetissä toimiva palvelu, jonka avulla on helppo suunnistaa eri palvelimille tallennetuilla sivuilla. Käytännössä se on kuin valtavan aikakauslehden pläräämistä linkkejä napsauttamalla.
Voiko internetissä rikastua?
Kyllä, ei, ehkä – olisi varmaan parempi kysyä: ”Voinko rikastua edelleen ilman internetiä?”. Viime vuosina laitteisto- , ohjelmisto- ja julkaisuteollisuudessa on ollut vallalla varsinainen kultakuume. Ne jotka lähtivät mukaan varhain löivät rahoiksi WWW-liiketoiminnalla – netin ”kauppakeskuksessa”. Nyt tahti on jo hidastunut. Verkkosivujen suunnittelijoita on paljon, eivätkä he enää voi laskuttaa nylkyhintoja elleivät ole yhteistyössä jonkin johtavan yrityksen kanssa. Todellisiä teknisiä osaajia ja ohjelmoijia kuitenkin tarvitaan jatkuvasti.
Toinen keino ansaita rahaa on laskuttaa muita siitä, että he saavat mainostaa verkkosivuillasi. Sivujen täytyy olla joko erittäin suositut tai houkutella tietynlaisia asiakkaita, ja maksun saat yleensä sen mukaan, kuinka usein kävijät seuraavat linkkejä sivuiltasi sponssoreittesi sivuille. Voi myös käydä niin, että jos sivuillasi on paljon trafiikkia ja ne näyttävät lupaavilta, joku voi haluta ostaa koko mainostilasi.
Johtaako sitä Pentagon vai CIA?
Kun internet aikoinaan keksittiin kolmisenkymmentä vuotta sitten Yhdysvaltain puolustusministeriön verkoksi, sen tarkoitus oli toimia tieteen ja tiedustelupalvelun tiedonvaihtokanavana ydinhyökkäyksen varalta. Mutta se oli silloin se. 1970- ja 1980-luvuilla useat muut verkot, esimerkiksi National Science Foundation Network (NSFNET), yhdistyivät liittäen internetin tutkismuslaitoksiin ja yliopistoihin. Ei liene mikään sattuma, että sitä mukaa kuin kylmä sota hellitti, internet alkoi tulla suuren yleisön ulottuville ja pedon luonne muuttui ratkaisevasti ja peruuttamattomasti. Tiedostelutoimistoilla on yhtäläinen pääsy internetin kuin muillakin; sen sijaan voidaan spekuloida, käyttävätkö ne sitä rikollisuuden tarkkailuun.