Internetosoite
Internetsivustolla on osoite, jonka avulla sille päästään. Internetsivun osoite on kirjoitettava huolellisisesti. Jokaisen kirjaimen täytyy olla oikein ja pisteiden oikeassa paikassa. Osoitteessa ei ole välilyöntejä. FI-tunnus on Suomen maatunnus, silloin tiedät, että sivusto on todennäköisesti suomeksi. Maatunnuksen tilalla voi olla myös muitakin tunnuksia, yleisimmät ovat com, net ja org. Joskus uuden sivun löytyminen ja lataaminen voi kestää hetken, joten ole kärsivällinen. Jos kone ei saa yhteyttä kyseiselle sivulle, näyttöön tulee siitä ilmoitus.
Yleensä WWW-sivujen paikallistamiseen ja siirtämiseen ei menee kuin pari minuuttia. Yli 56k-modeemilla se kestää noin 30 sekunttia, mutta jos sinulla on laajakaistayhteys, kaikki voi tapahtua silmänräpäyksessä. Jos kaikki toimii, selain hakee sivun ja näyttää sen ruudullasi. Jos saat virheilmoituksen, yritä uudelleen.
Ole tarkkana isojen kirjainten kanssa
Muista, että URL-polkujen nimissä noudatetaan kokoerottelua (eli ne ovat englanniksi ”case sensitive”), eli isoilla ja pienillä kirjaimilla on eroa. Kirjoita osoitteet huolellisesti, pienet kirjaimet pieninä ja isot isoina, ja kopioi tarkasti myös osoitteiden usein oudot välimerkit. Palvelinten nimet kirjoitetaan lähes aina pikkukirjaimilla, mutta niissä koodilla ei ole kuitenkaan merkitystä. Osoitteiden alkua http:// sinun ei tarvitse kirjoittaa, koska selain lisää sen automaattisesti.
Internetsivun rakenne
Kenttä – on sivulla oleva rajattu alue, johon tavallisesti kirjoitetaan jotain. Kenttiä käytetään eri tarkoituksiin. Kun esimerkiksi haet tiedon hakukoneella, kirjoitat hakusanan Haku-kenttään. Kentän vieressä on usein painike, jolla lähetät kirjoittamasi tiedon eteenpäin.
Painike – internetsivuilla voi olla painikkeita, joihin liittyy erilaisia toimintoja. Usein painikkeessa lukee, mikä toiminto siihen liittyy.
Banneri – ovat usein mainoksia, joissa on liikkuvaa kuvaa ja tekstiä. Banneri voi olla myös linkki. Kun viet hiiren osoittimen bannerin päälle ja napsautat hiiren ykköspainiketta, pääset mainostajan internetsivuille.
Kuvake – on sivulla oleva kuva, johon saattaa liittyä jokin toiminto. Kuvake voi toimia esimerkiksi linkkinä jollekin toiselle sivulle.