NETTIKIELI

Ennen kuin Internetistä tuli julkinen pääväylä, se oli akateemisen väen hallussa. Nörttityypit lähinnä chattailivat ja vaihtelivat keskenään ohjelmia ilmoitustauluilla eli purkeissa. Internetin kasvava suosio yhdisti nämä kaksi kulttuuria ja mukaan tuli vielä, varsin äskettäin, digitaalisesti vähemmän taitava suuri yleisö. Vaikka vanhan ajan ihmiset ovat nykyään jo vähemmistö, heidän kulttuurinsa vaikuttaa netissä vieläkin, erityisesti heidän omaperäisen sanallisen ilmaisunsa kautta.

Alan pioneerit perustelivat lyhytsanaisuuttaan hitailla yhteyksillä, huonolla konekirjoitustaidollaan ja tarpeellaan saada nopeita vastauksia. Mutta nettikielen käyttäminen oli myös tapa osoittaa kuuluvansa piireihin. Nykyään nettikieli on menettänyt merkitystään, mutta nettitermeihin törmää edelleen IRCissä ja vähemmässä määrin myös keskusteluryhmissä ja postituslistoilla. 

Paras tapa joutua epäsuosioon keskusteluryhmissä on kiroilu. Voit kiroila vapaasti (ainakin merlko) jokapäiväisessä elämässäsi, joten saatat helposti olettaa että sama pätee nettiinkin. Voit tietysti kokeilla, mutta se tuskin lisää suosiotasi. Kysymys ei niinkään ole siitä, että loukkaisit jotakuta. Saat lähinnä kimppuusi hurskastelijat, jotka saattavat vielä saada lisänautintoa tekemällä sinusta valituksen palveluntarjoajallesi. Mutta jos lyhennät modernit rivoutesi tyyliin V****, et luultavasti kuule ainuttakaan valituksen sanaa!

Kaikkiin kieliin joita IRCissä käytetään syntyy varmasti oma nettimurre, mutta englanti on netin valtakieli, englanninkielisiä lyhenteitä sirotellaan paljon myös suomen kielen joukkoon. Englanninkielisillä kanavilla lyhenteiden tuntemus on enemmän kuin tarpeen, jotta ymmärtäisit edes osan siitä mitä ihmiset sanovat. Tässä siis lyhyt kurssi irkkaamiseen in English.

AFAIK – As far as I know

A/S/L – Age/Sex/Location

BOHICA – Bend over here it comes again

BBL – Be back later

BD – Big deal

BFN – Buy for now

BRB – Be right back

BTW – By the way

CUL8R – See you later

CYA – See ya

F2F – Face to face

FWIW – For what it’s worth

GR8 – Great

HTH – Hope this helps

IYSWIM – If you see what I mean

IAE – In any event

IOW – In other words

LOL – Laughing out loud

NRN – No reply necessary

NW – No way

OIC – Oh I see

OTOH – On the other hand

PBT – Pay back time

RTM – Read the manual

RTFM – Read the fu***ng manulal

SOL – Sooner or later

TTYL – Talk to you later

YL – Young lady

YM – Young man

HYMIÖT:

🙂    hymy            :-L ~~    kuolaava

😀   nauru            :-P        näyttää kieltä

😮   järkytys         0:-)       enkeli

🙁   myrtsi             }:-)       piru

:’-(   itku                :8)        possu

😉   silmänisku        \o/      hallelujaa

{}  halaus                @}-’–,—   ruusu

X=   sormet ristissä

: =)    pikkuhitleri

:*   pusu

$-)   ahneus

X-)   en näe mitään

:-X   en sano mitään