SÄHKÖPOSTI

Ohjelmat, liitetiedostot ja osoitteiden etsiminen

Jo pelkästään sähköpsti on erinomainen syy hankkia nettiliittymä. Äläkä ylläty, jos sähköpostista muodostuu mieluisin yhteydenpitotapasi, kunhan olet hankkinut tarpeeksi sähköpostikontakteja ja tottunut tähän viestimiskeinoon. Sähköpostia voi kirjoittaa enemmän ja vastata ihmisten viesteihin nopeammin – ja sinusta tulee luultavasti ahkerampi kirjoittaja. Sähköposti on nimittäin yhtä aika vievä kuin riippuvuuttaa aihauttavakin. Ensin ehkä löydät uudelleen vanhanaikaisen kirjeenvaihdon riemun, mutta koska sähköpostiviesti on niin helppo kopioida (cc) lähtemään kaikille, jotka osoitteistossasi ovat, saatat pian saada enemmän postia kuin mihin pystyt vastaamaan.

Miksi sähköposti muuttaa elämäsi 

Sähköposti on niin valtava kehitysaskel postijärjestemien historiassa, että se muuttaa ratkaisevasti kommunikointitapojamme ja -määriämme. Viestin voi lähettää kelle vain, jolla on sähköpostiosoite, minne tahansa maailmassa – silmänräpäyksessä. Sähköposti on itse asiassa niin nopea, että  vastaanottaja voi hyvinkin saada viestisi ennen kuin ehtisit itse tulostaa sitä. Sinun tarvitsee vain naputella vastaanottajan osoite tai valita se osoitteistostasi, kirjoitaa lyhyt viesti ja napsauttaa Lähetä-painiketta (Send). Ei kirjelomaketta, asetteluja, tulostamisia, kirjekuoria, postimerkkejä eikä postissa ravaamista. Ja kun yhteys on auki, postiohjelmasi voi automaattisesti tarkastaa saapunaan postin niin usein kuin haluat. Postinkantajaa ei tarvitse odotella. Sähköposti kulkee 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa, vuoden jokaisena päivänä.

Mitä tarvitset

Heit alkaijaseksi tarvitset nettiliittymän, sähköpostiohjelman ja sähköpostiosoitteen. Sähköpostiosoitteen saat automaattisesti, kun hankit liittymän palveluntarjoajalta. Jos taas käytät nettiä työpaikan tai ystäväsi koneella, sinun kannattaa kysellä pelkkää sähköpostitiliä paikallisilta palveluntarjoajilta tai kokeilla netin ilmaisia sähköpostipalveluja. Internet-liittymäsi mukana sinun pitäisi saada myös sähköpostiohjelma, todennäköisesti se mikä selaimen mukana tulee, mutta jos se ei tyydytä sinua, uusi on helppo hankkia.

Asetukset

Sähköpostiosoite (Email Address): [email protected] (Josta lähettämäsi posti ilmoitetaan saapuneeksi.)

Lähettäjän osoite (Return Address): [email protected] (Osoite, johon saamasi vastaukset menevät. Useimmat käyttävät tässäkin tavallista osoitettaan, mutta sen voi vaihtaa vaikka työpaikan osoitteeksi.)

Lähtevän postin SMTP-palvelin (Outgoing Mail SMTP): mail.webopas.net (Palvelin, joka käsittelee lähtevän postisi – yleensä palveluntarjoajasi.)

Saapuvan postin (POP3 tai IMAP) – palvelin (Incoming Mail POP3): mail.webopas.net (Palvelin, jossa postiasi säilytetään. Tämän pitäisi olla sama kuin sähköpostiosoitteesi loppuosa, mutta alkuun on yleensä lisätty pop, tai mail.)

Käyttäjänimi (Account Name): kimi (Sähköpostiosoitteesi alkuosa.)

Salasana (Password): ******** (Ole tarkkana, kukaan ei saa nähdä kun kirjoitat tämän.)

Sähköpostin lähettäminen ja vastaanottaminen

Sinun ei tarvitse pitää nettiyhteyttä auki, kun kirjoitat sähköpostiviestiä. Avaa vain sähköpostiohjelma, avaa uusi viesti, laita siihen vastaanottajan osoite joko naputtelemalla se käsin tai valitsemalla nimi osoitteistosta (address book), kitjoita viestin aihe (subject), kirjoita viesti ja naspauta lähetä (send). Mutta ennen kuin voit oikeasti lähettää sen, sinun on avattava yhteys. Lähettäminen on yleensä sidoksissa vastaanottamiseen, vaikka ne on mahdollista erottaa.

Sama viesti useammalle

Jos haluat lähettää saman viestin kahdelle tai useammalle ihmiselle, sinulla kaksi vaihtoehtoa. Jos et piittaa siitä, saavatko vastaanottajat tietää kelle muulle viesti on lähetetty, yksi osoitteista on pantava Vastaanottaja-riville (To:) ja loput joko samalle riville tai Kopio-riville (carbon copy eli CC). Jos taas tahdot, etteivät vastaanottajat näe, keille muille viesti on mennyt, laita muiden osoitteet Piilokopio-riville (blind carbon copy eli BCC).

Yksi sähköpostin loistavista ominaisuuksista on myös mahdollisuus viitata edelliseen viestiin. Kun vastaat viestiin, valitse se ja napsauta Vastaa-painiketta (Reply) tai valitse Viesti-valikosta (Message) kohta Vastaa (Reply). Alkuperäinen viesti kopioituu automaattisesti viestipohjaasi, ja vastaanottajaksi tulee alkuperäisen viestin lähettäjä.