SHOPPAILU

Jos olet alkanut epäillä, että tärkein tehtäväsi maan päällä on shoppaila, kohtalosi johtaa sinut vääjämättä nettiin. Sillä mikäli et ole sattunut kuulemaan, netin ja kaupankäynnin viattomasta flirtistä on kehittynyt vakava suhde. Netti alkaa itse asiassa näyttää maailman suurimmalta basaarilta, kun uusia kojuja ilmestyy päivittäin eri puolille planeettaa. 

Onko nettishoppailu siis sama kuin postimyynti mutta tehty vain hankalammaksi tietokoneen avulla? Tosinaan kyllä, mutta se on vain osa nettishoppailua. Netti ei ole vielä täysin tuhonnut postimyyntiluetteloita, mutta se pommittaa niitä jo monin tavoin. Netti on ensinnäkin interaktiivinen, ei staattinen. Voit siis käydä valtavia luetteloita sekunneissa. Pystyt myös ajan tasalla, oli kyse sitten uutuuksista, varastotilanteesta tai juuri sinun makuusi perustuvista suosituksista. Jos olet ostamassa vaikka musiikkia, voit kahlata läpi jonkun artistin koko tuotannon ja kuunnella musiikkinäytteitä samalla kun luet, mitä muut asiakkaat ovat tuumanneet hänen levyistään. Lisäksi voit käydä monessa kaupassa, eri puolilla maailmaa, kaikissa samalla kertaa, vain avaamalla useamman selainikkunan. Tai voit panna hakukoneen asialle etsimään edullisimmat tuotteet tai parhaan saatavuuden sadoista eri kaupoista yhdellä kertaa. Tästä kaikesta postimyyntiluettelot ovat vain kalpea aavistus.

Osta turvallisesti

Tarkoitus ei ole pelotella sinua turhaan, mutta kannattaa muistaa, että netissäkin voi vaara vaania. Paras olla hiukan epäluuloinen. Kannattaa tarkkailla huijareita, joiden sivustot saattavat näyttää täysin laillisilta tai jotka lähettelevät sinulle sähköpostia pyytämättäsi. Seuraavat varoituksen kannattaa jättää huomioimatta vain omalla vastuulla:

– Jos sivusto millään lailla vaikuttaa epäilyttävältä, älä osta sieltä mitään

– Jos sivuston haltija ei ole vaivautunut edes rekisteröimään omaa domain-nimeä, älä odota sivustolta muunlaistakaan ammattimaisuutta. 

– Älä koskaan tee ostoksia sivustolla, jolta ei käy ilmi kauppiaan katuosoite ja puhelinnumero. Pelkkä sähköpostiosoite ei riitä. Ja ilmaiset sähköpostiosoitteet kuten Hotmail tai Google tietävät hankaluuksia. Puhelinnumeron puuttuminen ei tosin paljasta myyjää huijariksi. Se on aivan liian yleinen laiminlyönti tunnetuimillakin sivustoilla.

– Mikään sivusto tai sähköpostiviesti, jossa käytetään tolkuttomasti ISOJA KIRJAIMIA, ei ole luotettava.

– Vältä sivustoja, jotka avaavat aina uuden ikkunan kun yrität lähteä tai aukoavat useita ikkunoita yhtä aikaa. Älä lataa ohjelmia sellaisilta sivustoilta, jotka sisältävät lähinnä listoja muista sivustoista, jotka puolestaan ohjaavat sinut muille listoille. Ne yrittävät lähinnä hankkia kävijöitä turhalla napsauttelulla. Sinänsä se ei maksa sinulle mitään, mutta tuhlaat vain aikaasi.