Sähköinen kaupankäynti – mistä on kyse?

Verkkokauppa on Internetin välityksellä toimiva kauppa. Myös nimityksiä nettikauppa ja online-kauppa käytetään yleisesti. Verkkokaupasta on monenlaista hyötyä liiketoiminnan harjoittajalle. Palvelu on käytettävissä vuorokauden ympäri kaikkialla maailmassa (sijainneissa, joissa Internet-yhteys on käytettävissä), ja verkkokaupan pitäminen on tavallista kauppaa edullisempaa.

Sähköinen kauppa Suomessa

Internet-kuluttajakaupan arvo Suomessa oli vuonna 2007 noin 3,85 miljardia euroa, ja sen välillisten vaikutusten on arvioitu nousevan jopa yli 16 miljardiin euroon. Yritysten välillä sähköistä kauppaa jo harjoitettu jo vuosikymmenien ajan, ja sen volyymi on Suomessa noin 50 miljardin euron luokkaa.

Maksuliiketilin käyttäminen

Verkko-ostoksia tehdään useimmiten luottokortilla. Tämä on sekä helpoin tapa asiakkaille että nopein tapa yrittäjälle saada varat tilille. Luottokorttimaksamisesta on tullut vakiokäytäntö verkkoliiketoiminnassa, mutta luottokorttitapahtumien käsitteleminen edellyttää maksuliiketilin hankkimista.

Jos sinulla ei ole entuudestaan maksuliiketiliä, käytettävissä on useita vaihtoehtoja. Voit kääntyä pankin puoleen, käyttää kolmatta osapuolta tai toimia Internet-palveluntarjoajan välityksellä. Sähköiseen kaupankäyntiin tarkoitetuissa ohjelmistoissa ei tavallisesti ole maksuliiketilejä, joten useimmiten sellaisen joutuu hankkimaan itse.

Pankit laskuttavat maksuliiketileistä tavallisesti kuukausittain sekä tapahtumakohtaisesti. Liikaa ei kannata maksaa, joten hintoja on hyvä vertailla ennen sopimuksen tekemistä. Jotkin pankit ottavat maksun myös silloin, kun tapahtumia ei ole lainkaan. Toiset tilit puolestaan voivat tulla kalliiksi, koska niiden kesto ylittää sähkökaupankäyntihankkeen elinkaaren.

Voit hankkia maksuliiketilin pankin asemesta kolmannelta osapuolelta, jollainen on esimerkiksi PayPal. Kustannukset voivat myös olla kolmannella osapuolella pienemmät kuin pankissa.

Internet-palveluntarjoajallasi voi olla tarjolla sähköisen kaupankäynnin palveluja, joissa on maksuliiketili ja verkkokaupankäyntiohjelmisto.

Yllätysten välttämiseksi kannattaa perehtyä tarkkaan kaikkiin ehtoihin, rajoituksiin ja maksuihin ennen sopimuksen solmimista pankin, Internet-palvelintarjoajan tai kolmannen osapuolen kanssa.

Valmistaudu hyvin tietoturva-asioissa!

Luvassa on aina ongelmia, kun joku murtaa luottokorttitietoja käsittelevän sivuston suojauksen. Kun tietoturva on riittämätön, asiakkaiden luottokorttitiedot ja henkilötiedot ovat vaarassa joutua asiattomien haltuun. Verkkohuijaukset ja tietovarkauden ovat todellisia uhkia, joten älä kitsastele tietoturvassa – olet vastuussa sekä itsellesi että asiakkaillesi. 

Internet-palveluntarjoajan tietoturvan selvittäminen

Tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on Internet-palveluntarjoajan tietoturvan tason selvittäminen. Pyydä Internet-palveluntarjoajalta vähintään suositukset tai tarkista heidän maineensa sähköistä kaupankäyntiä valvovalta järjestöltä; mieluiten kannattaa tehdä molemmat. On tärkeä varmistua siitä, ettei Internet-palveluntarjoajan huolimaton asenne tietoturvaa kohtaan vaaranna omia liiketoimiasi.

Jos nykyinen Internet-palveluntarjoajasi ei tarjoa sähköisen kaupankäynnin palveluja, kannattaa harkita jonkin muun Internet-palveluntarjoajan käyttämistä verkkoliiketoiminnassa. On syytä pohtia tarkkaan, onko mielekästä ryhtyä Internet-palveluntarjoajan ensimmäiseksi sähköistä kaupankäyntiä harjoittavaksi asiakkaaksi. Jos Internet-palveluntarjoaja on tarjonnut tällaisia palveluja muille, kannattaa ottaa heihin yhteyttä ja pyytää mielipidettä palveluntarjoajan tietoturvakäytännöistä.

Luottokorttitietojen tietoturvastandardit

Luottokorttitietojen varastaminen verkossa on lisääntynyt räjähdysmäisesti, joten suuret luottokorttifirmat edellyttävät nykyään sähköistä kaupankäyntiä harjoittavilta yrityksiltä (Internet-palveluntarjoajat mukaan lukien) tiukkojen tietoturvastandardien täyttämistä. Luottokorttitietoja tallentavien, käsittelevien ja lähettävien tahojen täytyy noudattaa näitä standardeja. Sovellettava standardi määräytyy sen mukaan, kuinka suuri määrä luottokorttitietoja kuukautta kohden liikkuu.

Jos et ole vielä selvittänyt, mitä Visa Cardholder Information Security Program ja MasterCard Site Data Protection Program luottokorttitietoja käsittelevältä taholta edellyttävät, tee se nyt. Jos Internet-palveluntarjoajasi tarjoaa käyttöösi maksuliiketilin tai ohjelmistoja sähköistä kaupankäyntiä varten, on erittäin tärkeää varmistaa, että Internet-palveluntarjoaja täyttää nämä tarvittavat vaatimukset.

Varkauksia estävä salaustekniikka

Salaamalla henkilötiedot voit estää asiattomia tahoja keräämästä henkilötietoja; valtuuttamattomat tahot eivät saa salatuista tiedoista selvää. Useimmat Web-palvelimet tukevat SSL (Secured Sockets Layer) -salaustekniikkaa.

Internet-palveluntarjoajat pystyvät tavallisesti tarjoamaan SSL-suojatun yhteyden sivustoosi.

Suojautuminen identiteettivarkauksilta

Tietoturvavaatimuksiin kuuluu myös digitaalinen sertifikaatti. Se todentaa henkilöllisyytesi Web-liiketoimintaa harjoittaessasi. Sertifikaatista asiakkaat tietävät, että yrityksesi ei vuoda henkilötietoja vääriin käsiin.

Digitaalisen sertifikaatin voi hankkia sertifikaatin myöntäjältä. Internet-palveluntarjoajallasi pitäisi myös olla digitaalinen sertifikaatti käyttämääsi palvelinta varten.

Rohkeasti toimeen, mutta maltti on valttia

Verkkokaupasta voi tulla tärkeä osa liiketoimintaasi. Muista siis tehdä kaikki tarvittavat toimet, jotta sijoituksesi ja asiakkaasi sijoitus ovat hyvässä turvassa kaikissa tilanteissa.

Lähde: Microsoft