WWW-SURFFAUS

WWW.WEBOPAS.NET

Kun näet kirjainjonon mallia www.webopas.net mainoksessa, käyntikortissa tai lehtijutussa, on kyseessä kutsu siihen osoitteeseen World Wide Webissä, joka on suurin kehitysaskel viestinnän alalla sitten television keksimisen. Osoitteet löytyvät helposti, koska WWW on aidosti käyttäjäystävällinen osa Internetiä.

Vauhtiin päästyäsi löydät vaikka mitä mielenkiintoista, WWW on niin helppo, halpa ja joustava itseilmaisun areena, että sen ansiosta niin ammattimainen kuin harrastelijoiden julkaisutoiminta on kasvanut mittavammaksi kuin koskaan aiemmin. Sisältöä löytyykin laidasta laitaan. Vaikka WWW:ssä liikkuminen onkin simppeliä, tarvitset silti hieman apua vauhdin ottamisessa.

Mitä voit odottaa

Web on kuin internetin upea pääovi, jota osoittamalla ja napsauttamalla kävijä hulahtaa shoppailun, sijoituspalveluiden, musiikin, lehtien, taiteen, kirjojen, museoiden, matkailun, pelien, työnvälityksen, leffa-arvostelujen, itsensä mainostamisen ja vaikka minkä muun maailmaan. Webissä on tietoa minljoonista yrityksistä ja sitä käyttää päivittäin satoja miljoonia ihmisiä maapallon eri nurkilla. Se tuo maailman tietokoneesi näppäimistölle. Se päihittää parhaatkin tietosanakirjat ja on suurimmaksi osaksi ilmainen.

Miten se toimii

Kun kirjoitat selaimeen jonkun WWW-osoitteen, se hakee osoitetta vastaavan sivun sieltä mihin se on internetissä tallennettu ja näyttää sen tietokoneesi näytöllä. Sivulla on yleensä sekä tekstiä että kuvia, jotka on aseteltu aikakuslehden tapaan. Mutta se mikä erottaa WWW-sivun aikakauslehden sivusta ovat linkit. Kun napsautat hiirellä sivulla olevaa linkkiä, jotain tapahtuu. Yleensä eteesi aukea uusi sivu, mutta yhtä hyvin voi alkaa vaikka nettiradiolähetys tai tiedoston siirto koneellesi.

Linkkien napasauttaminen

Webissä liikkuessa ei kovin usein tarvitse kirjoitella osoitetta, koska suurimman osan ajasta napsauttelet vain linkkejä. WWW-sivut on kirjoitettu HTML-koodauksella (HyperText Markup Language), joka erityisesti mahdollistaa tiedostojen liittämisen toisiinsa linkkien avulla. Linkin napsauttaminen on oikeastaan kuin sivun kääntämistä ja tuo  sivujen katseluun kolmannen ulottuvuuden. Jos olet käyttänyt Windowsin tai Macin Ohje-toimintoa (Help), idea on sinulle jo tuttu.

Selaimesi toiminta-asetusten määrityksestä riippuen teksti, jossa on linkkejä muihin dokumentteihin ( tai toiseen kohtaan samassa dokumentissa), on yleensä korostettu eri värillä ja/tai alleviivattu. Kun kuljetat hiirtä linkin yli (joka voi olla kuva yhtä hyvin kuin tekstikin) hiiren kursori muuttuu nuolesta kädeksi, ja linkin osoite näkyy selaimen alareunassa olevassa palkissa. Jos tahdot seurata linkkiä, sinun täytyy vain napsauttaa korostettua tekstiä tai kuvaa. Linkki on aina yhdensuuntainen, kuin tienviitta. Kun siis menet sen osoittamalle sivulle, sieltä ei välttämättä ole linkkiä takaisin. Tuntuu helposti siltä, että kun on aikansa napsautellut linkkejä, joutuu helposti eksyksiin. Omia jälkiä on kuitenkin helppo seurata takaisin päin, napsauttamalla selaimen vasemmassa yläkulmassa olevaa nuolikuvaketta, joka osoittaa vasemmalle.