TIEDONHAKU INTERNETISSÄ

Kyky löytää jotain maailman suurimmasta leikekirjasta on taatusti arvoikkain taito minkä voit hankkia nettisessiollasi. Jos tiedät miten voit löytää netistä vastauksen melkein mihin vain nopeasti ja tyhjentävästi, voit pitää itseäsi varsin hyödyllisenä ja työelämässä haluttuna. Netti on monelle edelleen kompurointia suuressa tuntemattomassa, jopa joillekin nettiveteraaneillekin. Kuitenkin netissä suunnistaminen on yksinkertaista, kunhan sinut on ohjattu oikeaan suuntaan.

Miten netti toimii

Netti on valtava. Pelkästään webissä on jo yli biljoona sivua tekstiä, ja miljoona uusia tulee lisää päivittäin. Jos siis etsit tietoa – varsinkin jos haluat tutkia aihetta perusteellisemmin – tarvitset todellakin apua. Onneksi on olemassa erilaisia työkaluja, joiden avulla etsintä sujuu melko kivuttomasti. Sinun tehtäväsi on lähinnä naputella hakusanat hakukoneen sivulla ja odotella tuloksia muutama sekuntti.

Pääasialliset hakutyökalut

Webin hakutyökaluja on kolmea pääsorttia: hakukoneet (search engines) eli hakuohjelmat, käsintehdyt aihehakemistot (hand-built subject directories) ja hakuagentit (search agents). Joitakin sanomalehtiarkistoja lukuun ottamatta kaikki ovat yleensä ilmaisia. Niiden käytännöllisyyden ja suosion vuoksi niihin alettiin lisätä muitakin palveluja niin että niistä kehittyi portaaleja, yhteisöjä ja ns. hubeja. Viime aikoina kehitys on kuitenkin kääntynyt ja nettiin on ilmestynyt selkeitä hakutyökaluja ilman merkillisiä otsakkeita. Mutta mitä hakutyökalua sitten käytätkin, älä piittaa mainoksista tai muista koristeluista vaan keskity tarkkailemaan tulosten laatua.

Käytä hakukonetta, kun etsit tiettyä viittausta johonkin asiaan www-sivulla. Tässä muutama parhaista hakukoneista:

Alta Vista – http://www.av.com

Excite – http://www.excite.com

Fast Search – http://www.alltheweb.com

Go – http://www.go.com

Google – http://www.google.com