VERKKOVIIHDE

Nettiradio

Monet radiokanavat lähettävät radio-ohjelmaa myös internetissä. Nettiradion kuuntelemista varten tarvitset kovaääniset sekä musiikkisoittimen. Windows-käyttöjärjestelmä sisältää MediaPlayer-musiikkisoittimen. Sen avulla voit kuunnella kotimaisia ja ulkomaisia radio-ohjelmia. Kuunteleminen on ilmaista.

NettiTV

Monet televisiokanavat lähettävät ohjelmaa myös internetissä. Nettitelevisiota varten tarvitset kovaääniset sekä video-ohjelman. Voit katsella videoita esimerkiksi MediaPlayerin-ohjelmalla. Osa nettitelevision ohjelmista on maksullisia. Ilmaiseksi voit katsella esimerkiksi uutisia sekä erilaisia haastatteluita. 

Musiikkikauppa

Musiikkikauppa on digitaalinen kauppapaikka, joka tarjoaa sinulle mahdollisuuden ladata hyvälaatuista musiikkia tietokoneellesi täysin laillisesti. Valikoimasta löydät musiikkia niin isoilta kuin pienemmiltäkin levy-yhtiöiltä. Lataa itsellesi mielimusiikkiasi ja kuuntele sitä tietokoneesi kovalevyltä, polta suosikkikappaleesi CD:lle tai siirrä ne helposti digitaaliseen musiikkisoittimeesi. Saat juuri sitä musiikkia mitä haluat. Palvelua on helppo käyttää. Voit esimerkiksi tutustua musiikkiin ennen kuin maksat siitä. Maksutapavaihtoehtoja on useita, ja voit lunastaa haluamasi kappaleet jopa yksitellen, voit polttaa ostamaasi musiikkia CD:lle ja siirtää sitä ulkoiseen soittimeen, voit ottaa itsellesi varmuuskopioita jne. Sinun ei tarvitse rekisteröityä palvelun käyttäjäksi. Voit kokeilla palvelua vapaasti, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun haluat ostaa musiikkia, eli lunastaa itsellesi kuuntelu- ja poltto-oikeuksia, sinun tulee täyttää yksinkertainen rekisteröintilomake.

Chat

Chatti (engl. chat) eli verkkojuttelu tai päätekeskustelu on yleiskäsite sellaisille internetin palveluille, joiden avulla voi keskustella ihmisten kanssa reaaliaikaisesti. Keskustelua voidaan käydä joko verkkosivulla, pikaviestinohjelman tai IRCin (Internet Relay Chat) kautta. Nykyään suurin osa chateista on enemmän tai vähemmän kömpelöitä yhdellä palvelimella toimivia IRC-kopioita.

Ensimmäinen chatti oli nimeltään ”PLANET”, joka perustettiin Internetin edeltäjään ARPANETiin vuonna 1973. Kaikkien aikojen käytetyimmän chat-protokollan, IRCin, kehitti vuonna 1988 suomalainen Jarkko Oikarinen. Näitä aiemmin keskusteluja oli voinut käydä Unixin talk-komennolla, jolla saattoi olla kuitenkin yhteydessä vain yhteen henkilöön kerrallaan. Nykyään chatteja on myös muissa medioissa, kuten televisiossa. Ennen Internet-yhteyksien yleistymistä tietokoneharrastajat juttelivat usein keskenään purkeissa. Suomessa tunnetuimpia purkkien juttelupaikkoja olivat MBnetin ja Metropolis BBS:n chatit.

Chatit ovat anonyymejä keskustelupaikkoja, joissa keskustelija voi luoda itselleen virtuaalisen hahmon. Se voi olla täysin kuvitteellinen tai pohjautua enemmän tai vähemmän todellisuuteen. Keskustelijoiden nettiosoitteita ei ole näkyvillä chatissa. Chatit toimivat yleensä yhdellä palvelinkoneella toisin kuin IRC. Chattien yhteydessä on tavallisesti käyttäjätietoja sisältävä galleria.

Useimmat chatit jakautuvat ”huoneisiin” tai ”kategorioihin”, jolloin kukin voi keskustella samanhenkisten, samalla paikkakunnalla asuvien tai vaikkapa samasta yhtyeestä pitävien ihmisten kanssa. Myös Internet-radioilla voi olla chat, jonka avulla kuuntelijat voivat osallistua radio-ohjelman sisältöön ja etenemiseen.