VIRUSTENTORJUNTA

Tietokonevirukset ovat pieniä ohjelmistoja, jotka on suunniteltu leviämään tietokoneesta toiseen ja haittamaan tietokoneen toimintaa. Virus voi vioittaa tietokoneessa olevia tietoja tai poistaa niitä, levittää itseään muihin tietokoneisiin sähköpostiohjelman avulla tai jopa tyhjentää kiintolevyn kokonaan. Virukset leviävät useimmiten sähköpostiviestien tai pikaviestien liitteissä. Siksi onkin erittäin tärkeää, ettet koskaan avaa sähköpostin liitteitä, jos et tunne lähettäjää tai et ole odottanut kyseistä viestiä.Virukset voivat kätkeytyä esimerkiksi hauskoja kuvia, onnittelukortteja tai ääni- ja videotiedostoja sisältäviin liitteisiin. Virukset leviävät myös internetistä ladattavien tiedostojen mukana. Ne saattavat sisältyä laittomiin ohjelmistoihin tai muihin ladattaviin tiedostoihin ja ohjelmiin. Suojaudu viruksilta pitämällä tietokoneesi ajan tasalla viimeisemmillä päivityksillä ja virustorjuntatyökaluilla. Ota selvää viimeisimmistä uhista ja noudata muutamaa perussääntöä surffaillessasi internetissä ja avatessasi liitteitä. Kun virus on tietokoneessa, tärkeintä on poistaa se ja estää lisätartunnat. Yhtä oleellista ei ole tietää, millainen virus on kyseessä tai miten se pääsi koneeseen.

MITEN VIRUKSEN VOI SAADA?

Virukset voivat levitä monilla eri tavoilla, muun muassa sähköpostin liitetiedostojen kautta ja myös pelkästä verkkosivujen selailusta. Jopa sähköpostiviestin ns. esikatselu voi aiheuttaa viruksen tarttumisen, vaikka liitetiedostoa ei varsinaisesti avattaisi. Myös HTML-muotoisen sähköpostiviestin avaaminen voi aiheutaa tartunnan, vaikka viestissä ei olisi liitettä. Käytännössä viruksen vaara on aina olemassa. Voikka tietokoneessa ei olisi mitään verkkoyhyteyttäkään, voi virus tarttua levykkeellä tai cd:llä toimitettavan tiedoston kautta.

Esimerkiksi kuva voi sisältää viruksen. Kuvatiedostoon voidaan nimittäin piilottaa näkymättömiä käskyjä, jotka kuvaa näyttävä ohjelma saadaan suorittamaan eräissä tilanteissa. Tähänauttaa se, että hankitaa ja asennetaan ohjelmien korjauspäivitykset, jotka estävät tempun.

MITEN VIRUKSILTA SUOJAUDUTAAN?

Windows-järjestelmät sekä niissä käytetyt Internet Explorer – selain ja Outlook Express – sähköpostohjelma ovat eritysen usein virushyökkäyksen kohteina. Toisaalta tälläisia hyökkäyksiä vastaan on kehitetty tehokkaita virustentorjuntaohjelmia. Ne ovat kuitenkin lähes hyödyttömiä, ellei niitä pidetä ajan tasalla. On olennaista, että torjuntaohjelman tietoja päivitetään usein, koska uusia viruksia kehitetään koko ajan. Torjuntaohjelmien toiminta perustuu siihen, että ne tunnistavat viruksia niiden tunnettujen ominaisuuksien perusteella.

Windowsin käyttäjän onkin syytä hankkia ja ottaa käyttöön virustentorjuntaohjelma sekä huolehtia sen tietojen (virustietokannan) päivittämisestä ainakin viikoittain. Muissa kuin Windows-järjestelmissä, siis esimerkiksi Linux-järjestelmissä, ei virustorjuntaohjelmista yleensä ole hyötyä – monien asiantuntijoiden mukaan niistä voi päinvastoin olla haittaa.

Lisäksi kannattaa kaikkien noudattaa yleistä varovaisuutta muun muassa sähköpostin liitetiedostojen avaamisessa, kuten tässä muualla selostetaan. Parhaidenkin virustorjuntaohjelmien antama suoja ei ole täydellinen.

MAINOSOHJELMAT

Monet virustorjuntaohjelmat eivät tehoa ns. mainosohjelmiin (adware), jotka esittävät käyttäjälle mainoksia käytön ohessa. Tavallinen temppu on, että ohjelma muuttaa Interner Explorerin aloitussivun mainossivuksi.

Kaikkia mainosohjelmia ei voi pitää viruksina. Jos mainosten näyttämisestä on avoimesti ilmoitettu ohjelman hankkijoille, kyseessä on ohjelman ominaisuus, ei virus. Useiden ilmaisohjelmien ylläpito on rahoitettu mainoksilla, ja usein käyttäjä voi valita, katseleeko hän mainoksia vai maksaako hän lisenssimaksun, jolla saa mainokset pois.

Toisaalta avoimen mainostamisen ja virukseksi tulkittavan mainosohjelman raja on tulkinnanvarainen. Yleiset virustentorjuntaohjelmat pyrkivät yleensä torjumaan vain selvät haittaohjelmat. On kuitenkin saatavilla monia ohjelmia, jotka on tehty erityisesti mainosohjelmien havaitsemiseksi ja poistamiseksi, mm Ad-Aware (www.lavasoft.nu)

Mainosohjelmia tunnistavat ohjelmat saattavat antaa vääriä hälytyksiä. Esimerkiksi jos käytössä on F-Securen virustentorjuntaohjelma, saattaa mainostentoruntaohjelma löytää BackWeb-nimisen ohjelman ja väittää sitä mainosohjelmaksi. Se on kuitenkin virustentorjuntaohjelman taustaohjelma, jota ei saa poistaa.

VAKOILUOHJELMAT

Vakoiluohjelma eli urkintaohjelma, englanniksi spyware, kerää käyttäjän huomaamatta tietoja koneesta, käyttäjästä tai käytöstä jonnekin toimitettavaksi. Usein tarkoitus on kerätä tietoja mainontaa tai markkinakartoituksia varten. Käyttäjälle koituva suoranainen haitta on lähinnä koneen lievä hidastuminen.

Virustentorjuntaohjelma suojaa yleensä myös vakoiluohjelmilta. Koska vakoiluohjelmat ovat usein yhteydessä mainosohjelmiin, niin mainosohjelmia tarjuvat ohjelmat voivat täydentää suojausta.

Älä anna tietokoneen muuttua zombie-koneeksi

Verkossa toimivat rikolliset voivat ottaa suuren määrän tietokoneita haltuunsa viruksen avulla ja muuttaa ne zombie-koneiksi, jotka toimivat tehokkaasti yhtenä bot-verkkona suorittaen haitallisia hyökkäyksiä.

Bot-verkkoihin voi kuulua jopa 100 000 yksittäistä zombie-konetta, ja ne voivat lähettää roskapostia, levittää viruksia, hyökätä muita koneita ja palvelimia vastaan. Niiden avulla voidaan myös suorittaa muita rikoksia tai huijauksia.

Bot-verkot ovat verkossa toimivien rikollisten suosiossa, ja niistä on muodostunut vakava ongelma.

Tartunnan saaneen koneen tunnistaminen

Zombie-viruksen vuoksi tietokoneen toiminta voi hidastua, tietokoneessa voi näkyä outoja viestejä tai tietokone voi toimia odottamattomasti.

Nämä virukset eivät tee tietokoneestasi käyttökelvotonta, sillä zombie-koneiden on oltava käynnissä ja niistä on oltava internet-yhteys, jotta bot-verkko voisi toimia.

Saat maksuttoman virustarkistuksen Windows Live OneCare -virustarkistusohjelman mukana. Jos et halua jatkuvaa suojausta, sinun kannattaa käyttää virustorjuntaohjelmistoja, kuten Windows Live OneCare -palvelua, jota voit käyttää maksutta 90 päivää.

Lue lisätietoja tartunnan saaneen koneen tunnistamisesta.

Toimenpiteet, jos tietokoneessa on tartunta

Jos näyttää siltä, että tietokoneesi on saanut tartunnan, varmista, että tietokoneen ohjelmistot ovat ajan tasalla. Käytä sen jälkeen Microsoftin haittaohjelmien poistotyökalua. Microsoftin haittaohjelmien poistotyökalu etsii Windows Vista-, Windows XP-, Windows 2000- tai Windows Server 2003 -tietokoneista tiettyjä yleisiä haittaohjelmia ja auttaa poistamaan havaitut tartunnat.

Lue lisätietoja viruksen poistamisesta.

5 tapaa estää tietokoneen muuttuminen zombie-koneeksi

1.Älä avaa sähköpostin, pikaviestin tai mobiiliviestin liitetiedostoa edes tutuilta lähettäjiltä, ellet ole aivan varma liitetiedoston sisällöstä. Liitetiedostot saattavat sisältää sähköpostiviruksia.
2.Ota käyttöön internet-palomuuri.     Huomautus: Windows XP, jossa on Service Pack 2 (SP2), sisältää oletusarvoisesti käytössä olevan palomuurin.
3.Pysy ajan tasalla. Siirry Microsoft Update -sivustoon ja ota Automaattiset päivitykset käyttöön.    Huomautus: Jos olet asentanut Microsoft Office 2007:n, Microsoft Office 2003:n tai Microsoft Office XP:n, Automaattiset päivitykset päivittää myös Office-ohjelmat. Jos käytät aikaisempaa Office-versiota, siirry Microsoft Office Update -sivustoon.
4.Käytä jotakin tunnettua virustorjuntaohjelmistoa ja haittaohjelmien torjuntaohjelmistoa ja pidä ne ajan tasalla. Microsoft tarjoaa Windows Defenderin ja Windows Live OneCare -palvelun, jota voit käyttää maksutta 90 päivää Windows Defender sisältyy Windows Vistaan. Jos käytät Windows XP SP2:tä, voit ladata Windows Defenderin maksutta.
5.Käytä ohjelmistoja, joihin sinulla on käyttöoikeudet. Bot-verkot muodostuvat suurimmaksi osaksi tietokoneista, jotka käyttävät laittomia käyttöjärjestelmiä ja hyötyohjelmistoja. Lisensoimattomat ohjelmistot ovat alttiimpia viruksille ja saattavat itsessään sisältää viruksen.

JOS VIRUS KUTENKIN ISKEE?

Jos noudatat tässä kuvattuuja toiminatatapoja, on hyvin epätodennäköistä, että virus pääse iskemään vakavasti. Joskus kuitenkin varvaisuus unohtu tai virustorjunta pettää.

Usein mainitaan virustartunnan oireiksi koneen erikoinen toiminta, kuten selittämätön hidastuminen, tiedostojen salaperäinen katoaminen, outojen tiedostojen ilmestyminen tai näytön muuttuminen sekamelskaksi. Myös koneen verkkoliikenteen äkillinen lisääntyminen voi olla oire viruksesta. Kannattaan kuitenkin muistaa, että suurin osa tietokoneen toiminnan kummallisuuksista on jotain muuta kuin virusten tekosia.

Jos tiedät tai vahvasti epäilet, että koneessasi on virus, toimii seuraavasti:

1. Päivitä virustentorjuntaohjelmasi tietokanta. Tee se uudestaan, vaikka olisit jo päivittänyt sen tänään. Pahitenhan leviävät aivan uudet virukset.

2. Irrota tietokoneesi Internetistä. Näin rajoitat virustartunnan aiheuttamia vahinkoja olennaisesti. Menettely riippuu verkkoyhteytesi tyypistä: katkaise modeemiyhteys, sammuta verkkopääte, irrota liitäntä talon verkkoyhteyteen tms.

3. Kirjoita paperille muistiin, mitä tapahtui ja mitä olit tehnyt sitä ennen. Tämä voi olla olennaista, jos joudut kääntymään asiantuntijan puoleen. Muistikuvat muuttuvat nopesti.

4. Sammuta kaikki ohjelmat tallennettuasi ensin kaikki avoinna olevat tiedostot.

5. Ota varmuuskopiot niistä kaikkein tärkeimmistä tiedostoistasi, joita sinulla ei ole tallessa varmuuskopioilla. Virusten poistaminen voi aiheuttaa tiedostojen häviämistä. Varmuuskopiot pitää myöhemmin tarkistaa virustentorjuntaohjelmalla, koska niissäkin voi hyvin olla viruksia.

6. Käynnistä koneen täydellinen tarkistus virustentorjuntaohjelmalla. Jos sinulla ei ole torjuntaohjelmaa, niin nyt on korkea aika hankkia. Hanki se luotettavasta lähteestä ja kysy erityisneuvoja tilanteeseesi. Käytännössä on yleensä tarpeen ajaa virustentoruntaohjelma esimerkiksi cd:ltä lataamatta sitä omaan koneeseesi, jotta tämä ohjelma itse ei saisi tartuntaa.

7. Käänny asiantuntijan puoleen, jos edellä esitetty ei auttanut. Esimerkiksi kaupallisen virustentorjuntaohjelman valmistajalta saa yleensä apua, jos ohjelma ohjeiden mukaan käytettynä ei tehoa ilmeiseen virukseen.

8. Päivitä ohjelmistot, kun virukset on saatu poistetuksi. Tämä koskee etenkin järjestelmän perusohjelmistoa.